Производител на свинско месо от Латвия реши да унищожи целия си добитък, заразен с африканска чума по свинете. Кабинетът на балтийската държава заяви, че ще допринесе с 367 000 евро за унищожаването на труповете на 15 570 свине, които ще бъдат убити.

Производителят на свинското месо Срувас Унгури, чиято ферма е близо до западния град Салдус, ще получи компенсация от един милион евро, от които 75% ще дойдат от фондовете на ЕС.

"Избиването на свине трябва да отнеме девет дни", каза Марис Балодис, шеф на правителствената хранителна и ветеринарна служба. "Те ще бъдат убити хуманно чрез обгазяване, а след това ще бъдат изгаряни при високи температури", допълни той.

Африканската чума по свинете не е вредна за хората, а причинява хеморагична треска при домашни свине и дивата свиня, която почти винаги завършва със смърт в рамките на няколко дни. Няма антидот или ваксина и единственият известен метод за предотвратяване разпространението на болестта е масовото избиване на заразения добитък.

Африканската чума по свинете: Готови са 11 км. от оградата с Румъния

Африканската чума по свинете: Готови са 11 км. от оградата с Румъния

Готови са 11 километра от оградата, която се поставя по сухопътната граница с Румъния, за да се възпрепятства движението на диви свине и разпространен...