Започна евтаназирането на прасета в никополското село Жернов, където вчера беше открита африканска чума по животните. Ветеринарните власти ще обхванат четири села, които попадат в 3-километровата зона около огнището на заразата.

Евтанизацията на свинете започна тази сутрин от домашния двор, в който бяха взети положителните проби за заразата. Заболяването не е опасно за хората, уточниха специалистите. Собственикът на първите животни съдейства на ветеринарните екипи.

Олег Данчев: Разболя се първо едно прасе и умря и след това за второто са се обадили да дойдат да вземат проба и от пробите разбрахме, че е чума. Плюс това се говори вече, че масово навсякъде има, но на места го крият.

Местният ветеринарен лекар заяви, че няма информация за други умрели свине. Според стопаните възможно е заразата да е разнесена от множеството комари.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов има друго предположение.

Д-р Иван Йорданов, директор на ОБДХ-Плевен: Тука минава пътя от ферибота от Румъния, това е вероятен път за пренасяне на заразата. В Румъния има много случаи.

След евтаназията навсякъде ще се извършва дезинфекция на целия двор.

В следващите дни ще започнат масови прегледи и вземане на проби от свинете в още девет селища, които са в радиус от 10-километра около огнището на болестта.

 Потвърдено е второ огнище на Африканска чума по свинете

Потвърдено е второ огнище на Африканска чума по свинете

Българската агенция по безопасност на храните потвърди второ огнище на Африканска чума по свинете в лично стопанство в село Жернов, Плевенска област.