Започна евтаназирането на прасета в трикилометровата зона в град Мизия и селата Гложене и Сараево, където вчера беше потвърдено огнище на африканска чума по свине - за първи път в област Враца. От утре ветеринарни екипи ще започнат да взимат кръвни проби в десеткилометровата зона, в която попадат няколко околни села, за да се установи докъде се е разпространил вирусът.

Враца

На входните и изходни пътища на град Мизия са поставени полицейски постове с дезинфекционни прегради. Цял ден ветеринарите обикаляха дворовете на хората, за да евтаназират намерените животни.

Десетчленното семейство на Гриша Найденов отглежда две прасета.

Гриша Найденов:Това ни е на нас труда, зимата какво ще правим, колко народ сме, ще гладуваме. - Колко би трябвало да ви платят, за да ви компенсират? - Едно малко прасе - 30-40 кг сега върви не по-малко от 250-300 лева.
Галина Найденова: А зимата - какво ще правим, кой ще не даде да ядем? Ние сме бедни, вижте ни къщата каква е.
Д-р Снежана Христова: За всеки собственик на животни - не му е приятно, болно му е, че му умъртвяваме животните. Но така е, на огнище така се процедира.

Всички автомобили, които влизат в огнището на заразата, се обливат с дезинфектант.

Ветеринари предупредиха стопаните да не колят нелегално животни в опасните зони, защото месото им е заразено.

Д-р Илиян Костов, експерт в МЗХГ: Стопаните да си дадат ясна сметка, че дори да заколят прасето, ако то вече е болно, добитото месо остава източник на това заболяване.

Областната епизоотична комисия днес утвърди комплексни мерки за ограничаване на разпространението на чумата по свинете, чието изпълнение ще се следи ежедневно.

Нови огнища на Африканска чума по свинете във Враца, Плевен и Добрич

Нови огнища на Африканска чума по свинете във Враца, Плевен и Добрич

Нови огнища на Африканска чума по свинете в областите Враца, Плевен и Добрич. Първият случай е в нерегистрирано лично стопанство в град Мизия. Чума е...