Засилени мерки за сигурност около училищата в първия учебен ден, който тази година е на 17 септември. Освен униформени служители, този път за сигурността на децата ще се грижат и цивилни полицаи. Само за първите два месеца на миналата учебна година са били регистрирани над 7000 нарушения и е имало 4 ранени деца при пътни инциденти още в първия учебен ден.

Ежедневно присъствие на полицейските служители около училищата и детските градини в цялата страна, обещават от Главна дирекция "Национална полиция". Особено в най-натоварените часове полицаите ще обикалят района и ще се грижат за безопасността на децата.

комисар Борислав Муеров, отдел "Охранителна полиция", СДВР: И тази година ще засилим контрола и наблюдението, както оперативно, така и охранително във връзка с разпространението на наркотични вещества около училищата.
гл. инсп. Георги Георгиев, началник сектор "Патрулно-постова дейност", Охранителна полиция, ГДНП: Контрол ще бъде осъществен и на всички заведения и магазини в районите на училищата по отношение продажбата на алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни и малолетни лица, като същевременно ще бъдат предприети рестриктивни мерки спрямо търговците.
Засилват мерките за сигурност около училищата за първия учебен ден

Засилват мерките за сигурност около училищата за първия учебен ден

МВР засилва мерките за сигурност около училищата в първия учебен ден, който тази година е на 17 септември. Този път освен униформени полицаи, ще има и...

Подобрена е и връзката между полицията и охранителните фирми в училищата и детските градини.

гл. инсп. Георги Георгиев, началник сектор "Патрулно-постова дейност", Охранителна полиция, ГДНП: Вече имаме сравнително по-гъвкав подход по отношение на самия начин за реагиране и получаване на информацията. При получаване на някакви съмнителни сигнали и проблеми могат да ни уведомяват, за да можем да реагираме своевременно.

Системни проверки през цялата учебна година ще има и в заведенията.Ще се следи дали в тях има малолетни и непълнолетни след 22 часа. Санкциите за търговците нарушители са от 2000 до 8000 лева.

А за родители, разрешили на децата си да бъдат навън след 22 часа - от 300 до 1000 лева.