След острата реакция на БАН срещу така наречената Харта за македонския език, премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България да разгледа въпроса и да признае македонския език. Това съобщи скопската медия A1 On.

В сутрешния блок на БНТ учени от БАН определиха Хартата, приета от събранието на македонската академия на науките и изкуствата, като необясним и изненадващ за страната ни документ.

Зоран Заев заявява, че решение ще бъде намерено чрез политиката на приятелството. Той обаче е категоричен - "ние сме македонци, които говорят македонски". Заев добавя, че очаква този въпрос да бъде решен от приятелска България заедно с други въпроси.

Учени от БАН коментираха в Сутрешния блок на БНТ, че за тях буди недоумение фактът, че в така наречената "Харта за македонския език" са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като македонски.

Доц. Ана Кочева - езиковед към БАН: Така нареченият македонски език, който е писмено регионална норма на българския книжовен език, е реално един политически конструкт. Всички знаем рождената му дата - 2 август 44-та година и мястото - манастира Прохоробчински.
Чл. кор. проф. Васил Николов - зам-председател на БАН: Становището на БАН поне от 1979 година е ясно, че това е една регионална норма на български език и това напълно възможно по законите на езика. Така, както в Австрия се говори така наречения австрийски немски и никой не дискутира това. Ние не възразяваме срещу това.

Фактът, че във въпросната харта се говори за македонска кирилица и глаголица езиковедите от БАН определиха като несъстоятелно твърдение, което буди по-скоро присмех.