От днес фабриката за приемане на грозде и производство на вино в Карнобат отново работи, след като вчера съдът разреши това. Ръководството на завода и митниците са в спор - има ли наистина нелегален спиртопровод, през който е изтичал нелегален алкохол. В идните дни предстои да бъде направен следствен експеримент, който да покаже дали през крана може да тече алкохол.

В първия работен ден на фабриката за приемане на грозде и производство на вино в Карнобат, която първа от затворените за 48 часа данъчни складове заработи, служителите са убедени, че акцията е била с цел изваждането им от пазара и съсипване на бизнеса им.

В една от трите фабрики за производство и бутилиране на спиртни напитки на "Винпром Карнобат", които бяха затворени преди 4 дни от Агенция "Митници" се намира кранът, който беше обект на проверка, за който агенцията разпространи видео с нелегално монтирано устройство за производство на спиртни напитки в село Церковски.

Административният директор Йовко Йовков обвини проверяващите в некомпетентност и заяви, че течът, който е показан на видеото, е предизвикан от проверяващите и е могъл да предизвика взрив във фабриката.

Йовко Йовков-административен директор: То не е текло, това е отворено от митнически служител в разрез с всякакви противопожарни правила, без мое присъствие или присъствие на някой оторизиран човек. Просто въпрос на време е било да се достигне до тази пределна концентрация и тогава разчитаме на тези датчици да спрат инсталацията. Това е безумие, което правят.

Директорът заяви, че кранът съществува в чертежите на Агенция "Митници" и че през него е невъзможно да бъдат отклонявани количества алкохол. След протестите на работниците от днес те вече са на работа.

Хасан Сюлейман: Ще работим нормално, трябваше да се случи така. Просто ненужно затвориха всичко. Всичката продукция можеше да се развали и да стане за изхвърляне.
Димитър Ценов: Ще има щети, които разбира се, няма да бъдат възстановени, тепърва ще се установява какъв ще е размерът и какво може да се предприеме за напред.

Заводът ще може да започне да приема грозде най-малко след два дни, когато ще има освободен капацитет, казаха работниците. Очаква се довечера да заработят и спиртоварната и фабриката за бутилиране.

Складовете на винзавода в Карнобат възстановяват поетапно работа

Складовете на винзавода в Карнобат възстановяват поетапно работа

Запечатаните данъчни складове на винзавода в Карнобат започват отново работа, реши след четиричасово заседание вчера Районният съд в Карнобат. Пръв от...