НОВИНИ

Фабрики за дипломи бълват ментета срещу $5000

Над 50 фабрики за дипломи по света, бълват ментета срещу 5000 до 10 000 долара. Честото фалшивите университети имат име сходно до това на престижни учебни заведения. Все повече българи дават големи суми за красива хартийка, без никаква стойност.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Мартин Костов
10:54, 14.12.2015
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Мними университети предлагат електронно обучение срещу натрупани в живота знания и умения. Клиентът избира желаната от него специалност и може да стане лекар, журналист, адвокат … каквото си пожелае - стига да има възможност да си заплати услугата.

Ваня Грашкина, Национален център за информация и документация: Те присъждат кредите на базата на житейския опит, на личността, или дипломата, която получена някои които получават такава диплома или тя се базира на житейския опит, а не базата на реално праведно обучение.

Този тип „виртуални университети", реално не обучават студенти, но имат сайт, в който имитират, че са висше училище.

Ваня Грашкина, Национален център за информация и документация: Те приличат на оригинални сайтове на университети, от зад този уеб сайт, не стои никаква университетска дейност. Няма реално съществуващ университет. Няма сграда, няма преподавателски състав.

Често в тези сайтове няма посочен адрес на кампуса, липсва преподавателски състав, програма, електронни учебници. За сметка на това обстойно е разписано как и къде можем да заплатим избраните от нас специалности. Има дори сайтове в който можем да се разплатим с биткойни, но ако ги закупим от определено място. Според експерти, това е с цел източване картата на платеца. Главната цел е самите потребители да помислят, че могат да получат легитимна диплома без да учат.

Ваня Грашкина, Национален център за информация и документация: Техните именна наподобяват, имената на много известни университети. Бъркли юнивърсити. American University of London, могат да бъдат дадени и много други примери, много често в тяхното наименование, стои името международен. Като напр. International university of Washington, което е много близко до University of Washington, в Сиатъл. Но това е фабрика за дипломи, а не е реален университет.

България е част от международна мрежа, която следи дали една диплома е оригинална или не. Университетите менте са упоменати в „черен" списък. България също допринесе с откриването на такова Висше училище.

Ваня Грашкина, Национален център за информация и документация: Установихме още една фабрика за дипломи, това е International university of Roseville, в САЩ, които няма никаква акредитация и който отговоря на всички реквизити на фабрика за дипломи и ние добавихме този университет, в списъка, които ползваме всички европейски страни.

Ако имате диплома менте, но настоявате пред центъра у нас, че тя е легитимна със сигурност ще бъдете изпратен на прокурор. Наблюденията на експертите са, че повечето хора с такъв тип удостоверение, не се борят да ги убедят, че това е реална диплома. За която са платили между 5 и 10 хиляди долара.

Ваня Грашкина, Национален център за информация и документация: Това е една сериозна инвестиция, но зад нея не стои знание, стои само хартия, която става ясно, че не може да бъде призната.

Образование без знание. Това ни предлагат тези над 50 мними университета, които изкушават стотици. И по-скоро приличат на Фабрики за мечти. Всеки може да е всичко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 жени стават общински съветници в Саудитска Арабия
20 жени стават общински съветници в Саудитска Арабия
Реимунизация на шестгодишните – след Нова година
Реимунизация на шестгодишните – след Нова година