НОВИНИ

Факелно шествие на карнавал на гръцкия остров Наксос (СНИМКИ)

Гръцкият остров Наксос е домакин на един от най-колоритните карнавали в Гърция, с някои обичаи, датиращи от античността, предаде Асошиейтед прес. Други, като известната лампадифория (факелно шествие) са от по-ново време, но са добили голяма популярност и са станали неразделна част от празненствата.

bnt avatar logo
от БТА
14:10, 26.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още
факелно шествие карнавал гръцкия остров наксос снимки

Във факелното шествие процесия от млади мъже и жени с лица, изрисувани като маски в черно и бял, и с бели роби носят факли в събота през нощта. Първото такова шествие, организирано през 1994 г., е измислено от млади членове на местен кино клуб. Около 50 души тогава излезли на улиците с факли, като пищели и танцували, стряскайки минувачите по пътя си към храма на Аполон.

Сега шествието е неразделна част от карнавалните игри, в които тази година се очаква да вземат участие около 2000 души. Местните хотели предлагат бели ризи за желаещите да се присъединят към празнуващите, чието шествие обикаля тесните улички на стария град. Те танцуват под ударите на барабани и завършват шествието на централния площад, където палят чучело.

Повечето сватби на главния град и селата на острова изчакват да дойде неделята, официалният край на карнавала, или Чистия понеделник. В някои села младите мъже си слагат звънчета и носят фалически символи по време на специален танц на централния площад. В други млади мъже обличат народни носии и с дебели тояги в ръка отиват в съседното село, където канят местните жени да танцуват, а те в отговор ги черпят с местни деликатеси и вино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерил Стрийп обвини Карл Лагерфелд, че ѝ​​ проваля празника на Оскарите
Мерил Стрийп обвини Карл Лагерфелд, че ѝ​​ проваля празника на Оскарите
​Как да си набавим максимално полезните за здравето плодове и зеленчуци дневно​
​Как да си набавим максимално полезните за здравето плодове и зеленчуци дневно​