НОВИНИ

Фалира ли болницата в Поморие?

Общинската Многопрофилна болница в Поморие прекрати плановия прием на пациенти. Причината е тежка финансова криза и масово напускане на персонал от болничното заведение. От април медиците получават само 60 на 100 от трудовите си възнаграждения. Последно те са получили заплатите си за юли.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
18:15, 16.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Проблемите в болница в Поморие започнали още през юли, когато пет медицински сестри са напуснали детското отделение заради неизплатени заплати. След това отделението е закрито.

Д-р Женя Караилиева, управител на МБАЛ - Поморие: През същия месец юли напуснаха двама колеги от вътрешно отделение. За последната седмица са напуснали две медицински сестри, двама клинични лаборанти и един лекар в Клинична лаборатория.

Управителят на болницата заяви, че забавяне на възнагражденията на лекарите има, защото болничното заведение работи на загуба и няма от къде да дойдат средствата за заплати.

Д-р Женя Караилиева, управител на МБАЛ - Поморие: Изплащаме по 60% на възнагражденията на медицинския персонал, закъсняваме с два месеца и това се получи заради много простата сметка, че приходите са по-малко от разходите.

Болницата в Поморие е най-голямото лечебно заведение в Общината. То обслужва и съседни общини като Руен и Несебър. Ако болницата фалира, това означава, че близо 50 хиляди души остават без медицинска помощ. През летен сезон на нея разчитат и хиляди туристи.

От болницата са се опитали да възстановят работата, но се е оказало, че колкото повече работят толкова повече разходи генерират.

Д-р Женя Караилиева, управител на МБАЛ - Поморие: Нещо в механизма на финансирането не е така, както трябва. Не е ясно в крайна сметка къде е мястото на общинските болници в здравеопазването.

От Община Поморие казаха че са отделяли средства за издръжката на лечебното заведение, но са категорични, че не могат да поемат и заплатите на медиците.

Иван Алексиев, кмет на Община Поморие: От болницата и общината се надяват държавата да помогне, за да не се закрие лечебното заведение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиват си традиционни български производства
Отиват си традиционни български производства
Евакуираха Министерството на отбраната заради сигнал за бомба
Евакуираха Министерството на отбраната заради сигнал за бомба