Родители опразниха класните стаи в две училища в Сливен заради слух в квартал "Надежда'', че децата им ще бъдат взети от социалните служби. От Дирекция "Социално подпомагане" са категорични, че техни служители не са били в училищата, нито в ромската махала през последните две седмици. И припомнят, че мярката "настаняване на дете извън семейството" не може да се извърши без решение на съда. Министерство на образованието определи случилото се като атака срещу образователната система и злоупотреба със страховете на родителите.

Сливен

Родители от ромския квартал опразниха за минути учебните заведения тази сутрин. В основата е слух и страх, че социалните вече са в клас, за да им отнемат децата. И така от човек на човек - всички тичешком към училище.

Митко Митев - директор на 8-мо ОУ "Юрий Гагарин", гр. Сливен: Натискаха вратата и предпочетох да отворя, да влязат да се уверят сами, че няма нищо такова. Изведоха децата, няма инциденти други.

Агенцията за социално подпомагане категорично опроверга твърденията за отнемане на деца. И призова семействата да не се поддават на провокации, които имат за цел всяване на страх и паника.

От Социалното министерство напомнят за пореден път, че временната мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания.

Ведомството подчертава, че в законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020г. не се предвижда промяна на този принцип.

Ваньо Матев, директор на Дирекция "Социално подпомагане", Сливен: Не сме ходили в училищата в квартал "Даме Груев" в близост до квартал ,"Надежда".
Стойка Колева, началник отдел "Закрила на детето", Сливен: Последното ходене, което е съвместно с училищата - то е във връзка с изпълнение на механизма за обхват за връщане на децата, които не посещават училище, но това е повече от две седмици.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Очевидно става дума за целенасочена акция - провокация - престъпна злоупотреба със страховете на родителите. МВР и ДАНС трябва да констатират кой го организира това.

Подобна ситуация се е разиграла и в област Ямбол, където над 2000 деца от града и няколко села са били взети от родителите си.

В късния следобед от МВР, инспектората по образование и Агенцията за социално подпомагане се срещнаха с ромските лидери. През следващите дни учителите ще разговарят с родителите, за да им обяснят, че няма опасност децата им да бъдат отнети.