Фалшивите имотни обяви заливат интернет. Това сигнализират от Национално сдружение "Недвижими имоти". В сдружението членуват 250 компании, но фирмите и брокерите в бранша са близо 2000. Така заради липсата на единен регистър  за потребителите е почти...

Фалшивите имотни обяви заливат интернет. Това сигнализират от Национално сдружение "Недвижими имоти". В сдружението членуват 250 компании, но фирмите и брокерите в бранша са близо 2000. Така заради липсата на единен регистър  за потребителите е почти невъзможно да се ориентират правилно в имотния пазар и множеството обяви.

Наши зрители сигнализираха за имотна измама. Те не пожелаха да застанат пред камерата на БНТ2, но разказаха как след позвъняване на фалшива обява за продажба на имот, брокерите измамници веднага обяснили, че апартаментът е продаден. В замяна на това предложили друг, по-скъп имот. Целият разговор обаче се въртял около незабавния оглед и плащането на комисионна.

От агенция за недвижими имоти съветват хората да бъдат много бдителни при търсенето на имот в интернет сайт.

Във фалшивите обяви цената винаги е с 30 до 40 % по ниска от пазарната стойност на имота.

За съжаление много купувачи не се доверяват на брокери и агенции за недвижими имоти заради некомпетентни служители.

В Националното сдружение "Недвижими имоти" членуват 250 фирми, но реално агенциите, занимаващи се с тази дейност, са около 2000. Затова създаването на единен регистър на брокерите ще направи бизнеса с имоти още по-прозрачен.

Репортер: Карина Караньотова