НОВИНИ

Конференция за борба с фалшивите новини в ЕП

Независима европейската мрежа от проверители на факти от цяла Европа да се бори с фалшивите новини. Тази идея обсъждаха днес в Брюксел експерти и представители на европейските институции. Българският комисар Мария Габриел представи кодекс за добри практики срещу дезинформацията, който да допринесе за провеждането на прозрачна и надеждна онлайн кампания преди изборите за Европейски парламент през май 2019.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:28, 27.09.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Европа е обект на атаки - и от страна на Русия, и от от страна на САЩ", смята председателят на Европарламента Антонио Таяни. Според него фалшивите новини застрашават свободата и демокрацията и затова е важно да има мрежа от независими проверители на факти в целия Евросъюз, които да си работят заедно. Българският комисар Мария Габриел посочи, че в момента проверители на факти има само в 10 държави членки и България не е сред тях.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Това, което искаме, е да създадем общност, която със своята експертиза, идентифицирайки една фалшива новина в една държава членка максимално бързо с наша помощ да направи достъпна тази информация до всички останалите страни членки.

Според Габриел проверителите на факти трябва да са независими от политически и комерсиални влияния и да работят въз основа на високо професионални стандарти. Еврокомисията вече представи и кодекс за борба с дезинформацията онлайн, разработен заедно онлайн платформите и рекламната индустрия.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Искам да знам повече за премахването на фалшивите акаунти, за спонсорираното съдържание, искам да знам повече за средствата и инструментите, които ще бъдат на разположение на мен като потребител, за да мога аз да сигнализирам, че нещо е фалшива информация.

Според преподавателя в Софийския университет Ралица Ковачева идеята за мрежа от проверителите на факти в Европа е добра, но проверката на фактите не трябва да се превръща в отделна професия. Журналистите на трябва да чакат някой друг да провери достоверността на информацията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петя Аврамова: ​Тол системата ще помогне за подобряване на пътната безопасност
Петя Аврамова: ​Тол системата ще помогне за подобряване на пътната безопасност
​Британски и руски журналисти разкриха един от нападателите на Скрипал
​Британски и руски журналисти разкриха един от нападателите на Скрипал