Ученици от Варна масово пътуват с фалшиви карти за градския транспорт. Само през последните два дни контрольорите са регистрирали 45 случая. Подправените карти са предадени на Икономическата полиция.

Варна

Фалшивите карти за градски транспорт са на ученици от 8-и до 10-и клас от различни варненски гимназии. Някои от тях са с еднакви поредни номера. Продавани са за 10 лева, цена двойно по-ниска от реалната.

инж. Злати Златев - изп. директор на "Градски транспорт" ЕАД-Варна: Имали сме случаи на някоя фалшива карта, но такова масово явление както досега, от началото на седмицата го забелязахме, не е имало.

Учениците, с които разговаряхме, знаеха за бизнеса с фалшиви карти за градския транспорт.

- Да, чувал съм, напоследък доста се говори за тях, повечето ги хващат вече.

- То като цяло е супер лесно да си направиш и вкъщи, можеш спокойно да си го фалшифицираш.

- Разбрах, че, които са си набавяли, вече са ги хванали. Мисля, че това не е начинът.

Дария Жекова е контрольор по една от градските линии. Казва, че фалшивите карти са много повече от иззетите, защото много от учениците отказват да предадат подправените документи.

Дария Жекова - контрольор: Бягат, те обикновено седят до вратата и при първа възможност, когато вратата се отвори на дадена спирка, слизат. Има, които са по 2 метра, нищо не мога да направя по въпроса.

Фалшивите карти са добре изработени. Различават се от истинските по това, че са без холограма.

инж. Злати Златев - изп. директор на "Градски транспорт" ЕАД-Варна: Ще намерим начин да сложим такъв знак, който да не може да се фалшифицира, това ви го гарантирам.

От фирма "Градски транспорт" са подали сигнал до Икономическа полиция и до заместник-кмета по сигурността към Община Варна. Ще бъдат информирани и директорите на учебните заведения.