Специализираният съд не даде ход разпоредителното заседание по делото срещу отстранения кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия управник на района Петко Дюлгеров. Причината е, че Иванчева е отказала да получи в срок обвинителния акт. Процесът стигна до Специализирания наказателен съд по-малко от пет месеца след зрелищната акция в центъра на София, при която отстранената кметица и заместничката ѝ бяха задържани с подкуп в размер на 70 000 евро. Днес за първи път в съдебната зала се яви строителният предприемач Александър Ваклин, който сигнализира, че са му поискани рекордните половин милион евро.

На 31 август Иванчева е отказала да приеме обвинителния акт от 166 страници, направила го преди два дни след консултация с адвокат. Делото беше отложено, за да може отстранената кметица да се запознае с материалите. За първи път в съда дойде строителния предприемач Александър Ваклин, който е основен свидетел на обвинението. Ваклин разказа, че Иванчева е познавала добре бизнеса му.

Александър Ваклин, строителен предприемач: Беше пресметнала каква печалба сме имали от всеки един обект. Беше обяснила, че не е доволна от нашата фирма, тъй като не сме дали, а за да получим трябва да дадем. Разговорите са протичали както когато ви спре лош катаджия и ви каже ще пишем ли?
Отново не дадоха ход на делото срещу Десислава Иванчева

Отново не дадоха ход на делото срещу Десислава Иванчева

Специализираният съд не даде ход по същество на делото срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и...

Ваклин разказа, че условията за подкупа са били договаряни чрез Петко Дюлгеров, който получил белязаните пари половин час преди акцията. Бизнесменът се срещнал с Иванчева само веднъж, няколко дни преди да бъде арестувана.

Александър Ваклин, строителен предприемач: Няколко пъти ми забрави името. Разглеждайки моята преписка каза - а вие как се казвахте? Постара се да ме унижи най-много.
Петър Кърджилов, бивш говорител на район „Младост“: Това, което е искала г-жа Иванчева от него е каквото е искала от почти всеки един инвеститор да бъде социално отговорен и полезен за район Младост.
Затворите променят правилата за конвоиране заради Иванчева

Затворите променят правилата за конвоиране заради Иванчева

Променят правилата за конвоиране на лишените от свобода. В момента комисия пише новата наредба, която ще бъде утвърдена от Министерството на правосъди...

Съдът не уважи искането на отстранената кметица и нейната заместничка да излязат от ареста заради здравословни проблеми, тъй като не са готови всички медицински експертизи.

Марин Марковски, адвокат на Десислава Иванчева: Психиатрите казват, че тя е в ужасно състояние, което може да доведе до психологическа смърт.

На 13 септември съдът ще направи нов опит делото да тръгне по същество.