НОВИНИ

Фандъкова: 20 000 домакинства ще могат да сменят старите печки с по-екологични

Какви са амбициите и плановете на Столична община за 2019 г., докъде ще стигнат големите ремонти и ще се реши ли най-после проблемът със замърсяването на въздуха - гост по тези теми в предаването "Денят започва" с Георги Любенов беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 12.01.2019
Чете се за: 02:21 мин.
У нас

В началото на разговора градоначалникът пожела успех на Пловдив, който от днес официално става европейска столица на културата за 2019 г.

По повод тежките метеорологични условия и снеговалежите в София, Фандъкова обясни, че почистването на града е денонощна задача, като на този етап няма проблеми с движението. Следим с джипиес почистването в реално време, колегите и аварийните дирекции са непрекъснато на терен, допълни кметът.

Решаването на проблема със замърсяването на въздуха в София безспорно е сред основните приоритети, категорична беше Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Полагаме максимални усилия въздухът в София да става все по-чист. Проблемът с фините прахови частици остава в определени дни, замърсяването е сериозно.

Никоя институция обаче не може да се справи сама с този проблем, трябва да се включат всички, както и самите граждани, призова кметът.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Подобрихме обществения транспорт, за да имат хората алтернатива с нови автобуси, трамваи, метро. Настоявам да бъде инкриминирано горенето на отпадъци - това е забранено и сега, нормите обаче са административни и не водят до нужния ефект.

Инициативата ни да има стандарти за въглищата и дървата - по-ниско съдържание на пепел и сяра във въглищата, а дървата да са по-сухи, беше подкрепена от НС, обясни кметът.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Безвъзмездно ще предоставим възможност повече от 1/3 от домакинствата да сменят своята отоплителна инсталация с по-екологична - ще получат климатици или печки на пелети. Затова обаче са нужни кампании, убеждаване, надявам се че ще имаме подкрепата на хората. Плановете ни са 20 000 домакинства в следващите 2-3 години да сменят отоплителната си инсталация.

Безспорно, най-много хора палят отпадъци в ромските махали на София, призна градоначалникът. Най-голямо усилие полагаме в район "Красна поляна", успяхме да съборим два от блоковете на т.нар. Виетнамски общежития, които създаваха изключителни проблеми, допълни кметът.

;

Фандъкова коментира и проблемата тема с въвеждането на винетки за Северната скоростна тангента, което в крайна сметка отпадна след преговори между АПИ и Столична община.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ние от години работим в много добра координация с АПИ. За голяма част от софиянци Северната скоростна тангента е градски път, който обслужва пет района.

Очакваме тази година да започне разширението и на Южната дъга - от "Младост" до АМ "Тракия" и съм убедена, че ще постигнем споразумение с АПИ, убедена е Фандъкова.

;

Относно широко коментирания и критикуван в социалните мрежи ремонт на централната столична улица "Граф Игнатиев", Фандъкова заяви, че не смята започването му за грешка.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Не е грешка, че правим реконструкция на тази улица, която не е извършвана от десетки години. На мен като кмет ми беше неудобно да минавам от там, стърчаха арматури от релсите, да не говорим за настилки и пазара за книги с кашони от банани - мисля че това не е алтернатива за столицата на България. Ремонтът далеч не е само в настилките - преди това там беше подменена канализация на над 100 години, топлопровод. Хората трябва да знаят, че е завършен обектът само в участъка на трамвайните релси. Много важно беше да махнем оградите заради големите неудобства, които изтърпяха търговците и живеещите в района, но настилките по тротоарите и пред църквата "Свети Седмочисленици" не са готови.

Аз съм кметът, който е налагал най-сериозни санкции без да се интересувам коя е фирмата - голяма или малка. Разбира се, че се ядосвам, когато не е направено нещо както трябва, но ще ги връщаме докато не се направи качествено, категоричен е столичният градоначалник.

През последните 10 години София непрекъснато е строителна площадка и това няма как да е по друг начин - ние трябваше да възстановяваме града, призна Фандъкова.

2019 г. ще бъде годината на метрото, ще са готови 48 км. Това са огромни инвестиции, огромни усилия. Най-голямото постижение е, че не спряхме да строим метрото, намерихме възможност да го направим дори със собствени средства, без еврофинансиране, обясни кметът.

;

На въпроса дали смята да се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори, Фандъкова заяви, че все още е рано да се вземе решение дали ще се кандидатира пак. Ще се коментира въпросът, важно е какво оставяме след нас. Когато имам готово решение, ще го съобщя на всички, допълни кметът.

Вижте целия разговор с Йорданка Фандъкова във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима загинали и 23-ма ранени при катастрофа с градски автобус в Отава
Трима загинали и 23-ма ранени при катастрофа с градски автобус в Отава
Тайната на кукерските костюми
Тайната на кукерските костюми