Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че се очаква до края на 2019 г. да имаме 12 нови метростанции и над 500 000 души дневно да могат да ползват метрото. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на началото на строителните работи на метроучастъка от Театър зад канала до бул. „Владимир Вазов".

© БТА

„Започна изграждането на тунела, който ще свърже метростанцията на Малък градски театър „Зад канала” с 8-мата метростанция, която е на бул. „Владимир Вазов". Помните, че там остана един участък нереконструиран, където именно ще се изгражда метростанцията. Нейното изграждане ще започне след няколко месеца", заяви тя.

По думите ѝ тунелът е с дължина 850 метра. Фандъкова пожела успех на строителите. „Заедно с този участък и новите, които предстои да се започнат до кв. „Овча купел", ще свържем големи жилищни райони като „Овча купел", „Красно село" с центъра.

От другата страна „Хаджи Димитър" с центъра и до края на 2019 г. трябва да бъде пуснат целият участък и да имаме поне 12 км нови линии на метрото с 12 метростанции и над 500 000 души дневно да могат да ползват най-удобният екологичен градски транспорт", поясни кметът на София. По думите ѝ ползите са много. „С изграждането на 3-тата линия очакваме с около 90 000 тона годишно да спестяваме от вредните емисии във въздуха", припомни Фандъкова като добави, че ефектът за екологията е много голям.