НОВИНИ

Фандъкова: ​Към момента няма опасност от наводнения в района на София

Към момента няма опасност от наводнения, но продължаваме да следим денонощно нивата на общинските язовири, както и да получаваме информация за язовирите, които са държавна собственост, и нивата на реките. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг в отговор на въпрос дали има опасност от наводнения покрай топенето на снеговете в района на София.

bnt avatar logo
от БТА
14:13, 27.03.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
фандъкова ​към момента опасност наводнения района софия

От Столичния инспекторат контролират почистването на шахти и оттоци. Снеготопенето в София почти приключи, но все още имаме очакване за снеготопене по околните планини, което би могло да повиши нивата на реките и язовирите, каквато ситуация имахме неотдавна. Продължаваме да следим с 24-часови дежурства, своевременно се докладва, за да се насочат сили към местата, където има някакви проблеми, посочи кметът Фандъкова.

Тя, заедно с представители на други институции и ведомства, участва днес в брифинг за компютърно подпомаганото учение "Съвместни усилия" във Военната академия "Г. С. Раковски", което протича от 26 март в партньорство на военната Алма матер със Столичната община и Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Учението е компютърно подпомагано и дава възможност да се изследва приложимостта на плана за защита на населението при бедствия на Столичната община посредством системите SITAWARE /за командване и управление/ и JCATS /за симулация и моделиране на действия на войските/, както и да се подобри координацията между съответните компетентни институции.

От Столичната община обясниха, че в един от етапите си учението проиграва фиктивен сценарий за земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения в няколко столични района, с прекъсване на електрическата и водопреносната мрежа, спиране на трамвайния и тролейбусния транспорт в столицата, след което следват аварийно-спасителни и възстановителни дейности.

Кметът Йорданка Фандъкова припомни, че Столичната община има разработени планове за реакции при при кризи, за различни бедствия като земетресения, пожари, наводнения, както и за реакция при химически аварии. Някои от тях са проигравани и досега, но с такъв мащаб и такава координация за първи път извършваме подобно учение, каза Фандъкова, която наблегна на важността на превенцията и тренировките в спокойно време, а не когато има истинска криза. Началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов също каза, че учението е уникално - с факта, че се прави за първи път в този формат в академията.

Директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов очаква със съвместни усилия до края на годината, на базата на този тест, да се актуализират областните и общинските планове в цялата страна.

В армията имаме принцип, че войските воюват така, както са натренирани, коментира заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, а началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев припомни, че армията има подготовката и поддържа 94 модулни формирования за различни бедствия, екипирани с необходимото, като в тях са ангажирани около 2000 човека и над 1000 специализирани машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна и Бургас отново ще има автомобилни изложения
Във Варна и Бургас отново ще има автомобилни изложения
Прокуратурата ни е приета за член на Международната асоциация на прокурорите
Прокуратурата ни е приета за член на Международната асоциация на прокурорите