Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата, написа в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя призова столичани да оставят личните си автомобили и заяви, че лично тя ще отиде с градския транспорт на работа. Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им, написа още тя.

Фандъкова написа, че от днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“.

Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат, допълни столичният кмет.

Какви мерки взима Столична община за замърсяването на въздуха?

Какви мерки взима Столична община за замърсяването на въздуха?

Отново високи нива на фини прахови частици във въздуха са отчетени през почивните дни. Най-мръсен въздух сме дишали в София, Пловдив, Русе, Шумен и Ве...

© снимка: БТА / АРХИВ
Опасно мръсен въздух в София и днес: ползвайте градския транспорт!

Опасно мръсен въздух в София и днес: ползвайте градския транспорт!

Опасно мръсен въздух в столицата днес. Освен в София, запрашаването в Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен е 2 до 3 пъти над допустимата нор...