Пакет от мерки срещу презастрояването, липсата на паркоместа в столицата и вратичките, позволяващи жилищни сгради да се маскират като ателиета и общежития, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Какви са те - вижте в репортажа на Николай Минков.

Леко транспортно произшествие в ранния следобед в Студентски град. Един от потърпевшите Виктор Радев твърди, че подобни ПТП-та са често явление заради пренасищането с коли.

Виктор Радев: Понеже колите са паркирани отстрани на уличката и тя като е тясна се налага да се правят някой път рискови маневри и стават инциденти.

В момента почти всеки студент разполага с кола, а паркоместата в Студентски град са дефицит. Една от готвените промени предвижда всяка жилищна площ в бъдещите общежития да разполага и с паркомясто.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Ще преценим дали за всяко едно от общежитията от стаите в общежитията е необходимо паркомясто. Първоначалното ни предложение е на три стаи да има едно паркомясто.

Забрана за продажба на стаи в общежитията като самостоятелни имоти, предлага още кметът Фандъкова. Тя поиска и строг регламент за размера на паркоместата в паркингите и гаражите в жилищните сгради.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Липсата на някакъв регламент позволява да се продават сградите с миниатюрни паркоместа, за мини автомобилчета, които на практика не се ползват и отново колите на хората остават на улицата.

Общината иска да затвори и друга вратичка в закона, маскираща жилищни сгради като ателиета.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз съм имала случаи, в които хората идват при нас и търсят решение, защото те не могат да се регистрират по постоянен адрес, това след това не им позволява децата да кандидатстват и да имат предимствата при детските градини, училища. Също така ползват промишлен ток, който значително оскъпява техния живот.

Пакетът от промени в Закона за устройство на територията е внесен днес в Министерството на регионалното развитие.