НОВИНИ

Фандъкова: Готови сме с предложения за законови промени срещу високи сгради

"При всички случаи градът ни трябва да се развива, въпросът е как, в кои зони е добре. Хората са прави да се притесняват, защото във времето на силен инвеститорски интерес, се започнаха доста сериозни строежи. Изправени сме пред дилемата - спазването на закона и целесъобразността. Това е много тежък за нас въпрос, но направихме всичко възможно някъде да не бъде допуснато строителство на високи сгради.Това коментира в студиото на "Денят започва" кметът на град София Йорданка Фандъкова. Целия разговор вижте във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 13.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Йорданка Фандъкова, кмет на град София: "За поредна година успяхме да организираме и да защитим финансиране за доста сериозни обекти, безспорно най-тежкият е бул."Дондуков". Министерството на културата не съгласува проектът ни и това ни забави. Няма как да не се съобразяваме се със становището им. Ремонтът вече тече с пълна сила. Очакваме ремонтът на бул. "Дондуков" да приключи до края на месец октомври. На булевард "Прага" имаме разрешение за строеж, издадено преди заповедта на министъра на културата от 2016г., в което се предвижда замяна на паветата с асфалт. Аргументите са сериозни там, докато за бул "Дондуков" говорим за булевард в историческия център, който така или иначе е заобиколен от улици с паваж, при булевард "прага" не е така. Той свързва асфалтирани улици. С изключително натоварено движение с линейки, които минават до три спешни болници.Няма как да променим стойността на проекта, който е избран при други условия."

В студиото на БНТ кметът на София заяви, че е голям радетел за запазване на паветата и бе категорична, че навсякъде, където има възможност, те ще се възстановят. Тя сподели още, че с надежда да стабилизират целия булевард, са въвели нова методика за изграждане на бетонова стабилизация под паветата.

За бул,"Цар Борис III" не се предвижда реконструкция на настилката. Европейските средства са за цялостна реконструкция на линията на трамвай номер 5. Йорданка Фандъкова заяви, че се избира изпълнител за доставка на 13 нови трамвая.

По темата за високите сгради и небостъргачи Йорданка Фандъкова заяви следното:

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "И днес има протест в кв. "Стрелбище" срещу високо строителство на бул"България" и "Гешов". Общината направи всичко възможно да не допусне строителството на високи сгради. Заложено е да бъде зелена площ, въпреки това главният архитект е задължен да направи строеж, но на тях са налагани ежемесечни глоби, тъй като и сегашния и предишният отказват да има строеж.

Нашата категорична позиция е, че трябва да има законови промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община за ограничаване на височината на сградите. Два са ключовите момента. Първо, въвеждаме ограничение на височината до 75 м в „смесените многофункционални зони", в които сега няма лимит. В „комплексните градски центрове" предлагаме ограничение до 125 м. За по-високо строителство предлагаме обособяване на три зони, които ще бъдат обект на дискусии. Вторият много конфликтен момент в момента е за т.нар. „ъглови имоти". За тях сега се използва един член на ЗУТ, с който се позволява неограничена височина над параметрите по Общия устройствен план. Ние предлагаме и за тях да въведем ограничение до 50% от предвиденото в Общия устройствен план."

По темата за паметника "1300 години България" кметът на столицата призна, че запалването на крана е внесло доста напрежение и е създало риск за живота на хората.

Йорданка Фандъкова: За мен категорично това е престъпление. При демонтажа на останките от паметника пред НДК аз не коментирам нито идеологически, нито естетически теми. Ние с документи показахме, че този паметник е започнал да се руши веднага след построяването му и първи е въпросът за безопасността. Затова възложихме и нова експертиза на конструкцията, която е напълно компрометирана.

За нас е каузата е възстановяването на мемориала на 1-и и 6-и пехотни полкове. "

Относно модернизацията на градския транспорт кметът на столицата сподели, че до края на юли очаква да пристигна нови 60 газови автобуса с климатизация по линиите в северните райони на София. Тя призна още, че в момента има процедури за избор на изпълнител за нови 120 автобуса, а програмата на Общината е достигна средна възраст до 5,6 години, както и процедура за първите електробуси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на „Левски са били нападнати в хърватския град Задар
Фенове на „Левски" са били нападнати в хърватския град Задар
​Чешка туристка се е удавила на Слънчев бряг, издирват и 11-годишно момиченце
​Чешка туристка се е удавила на Слънчев бряг, издирват и 11-годишно момиченце