НОВИНИ

Общината не е издала разрешение за провеждането на "Луковмарш"

Столичната община не е съгласувала провеждането на шествие в памет на ген. Христо Луков по обявения от организаторите маршрут. Това съобщи за БНТ кметът Йорданка Фандъкова. Общината е съгласувала единствено провеждането на церемония и полагане на венци. Същевременно от Посолствата на Израел, Съединените щати и организацията на евреите в България "Шалом" излязоха с позиции, които осъждат т.нар. "Луковмарш".

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:24, 18.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

След като получили заявлението за провеждане на шествие в памет на ген. Христо Луков, от Столична община информирали МВР, СДВР, ДАНС и главния прокурор и изисквали техните становища. Резултатът:

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Ние ясно казваме, че такова събитие не съгласуваме и това е отговор на всички, които очакват столицата да бъде град на толерантността. А ако някой нарушава правилата и закона, разбира се, ще носи своята отговорност. Органите на реда ще бъдат на място, защото те са длъжни, всъщност да изпълнят, указанията и закона.

От посолството на Израел категорично осъдиха шествието.

Н.Пр. Ирит Лилиан - посланик на Израел в България: Да маршируваш в центъра на града, да развяваш фашистките и неонацистките символи, да скандираш против малцинствата, против имигрантите, против евреите е нещо напълно неприемливо. Ние не можем да го прием, никой не трябва да го приема. И ние искрено се надяваме, вярваме, че властите ще опазят обществения ред, но тук става въпрос за нещо много повече от обществения ред. Става въпрос за ценностите на тази страна, за наследството на България като толерантна държава. КАто държавата спасила евреите във Втората световна война.

От организацията на евреите в България "Шалом" определиха провеждането на "Луковмарш" като недопустимо действие. И допълниха, че тази демонстрация е дръзко предизвикателство към демократичните традиции на българското общество и явно поругаване на паметта на жертвите на Холокоста.

Позиция на организацията на евреите в България "Шалом":

"Провеждането на тази демонстрация е дръзко предизвикателство към демократичните традиции на българското общество, явно поругаване на паметта на жертвите на Холокоста и отричане на униженията и страданията на българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България през 1941 - 1944г.''

В позицията на Американското посолство се казва, че дипломатическото представителство на САЩ признава правото на сдружаване и свободата на словото като важни демократични принципи, но осъжда речта на омразата, ксенофобията и подбуждането към насилие, които противоречат на основните ценности на всяко демократично общество.

"Посолството на САЩ признава правото на сдружаване и свободата на словото като важни демократични принципи, но осъжда речта на омразата, ксенофобията и подбуждането към насилие, които противоречат на основните ценности на всяко демократично общество".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО призова за ревизия на приватизационните сделки
ВМРО призова за ревизия на приватизационните сделки
Събития в столицата по повод 144-годишнина от гибелта на Левски
Събития в столицата по повод 144-годишнина от гибелта на Левски