София няма проекти за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основният източник на фини прахови частици. Това се казва в доклад на Европейската сметна палата, който отправя сериозно критики относно политиката на града за качеството на въздуха. Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

С коментар на доклада гост в Сутрешния блок на БНТ беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ, от 2009 до 2016 г. София има подобрения по всички показатели за замърсяване на въздуха, като по някои от тях подобрението е повече отколкото в градове като Брюксел и Милано.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нашата програма, която наричаме "100 мерки", защото тя надхвърля този брой, е много конкретна, няма позната мярка в европейски град, която да не е заложена и по която да не работим.

Докладът дава добра оценка по отношение на мерките, които са взети и за градския транспорт. Трябва обаче да се чете внимателно, а не само да се пишат заглавия върху него, категорична е Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ние вече имаме конкретна програма по отношение на битовото отопление и готови проекти, с които ще кандидатстваме по Програмата за околна среда. Подобрение има - било то чрез отопление с екопелети или с продължаване на газификацията на домакинствата. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и училища с възобновяеми източници, но най-трудно е с отделните домакинства. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те отделят и по-малко топлина.

Миналата година предоставихме безвъзмездно на 30 домакинства печки с екопелети, правим и пилотен проект с филтри, резултатите предстои да видим тази година, допълни Фандъкова.

Кметът обясни, че два дни по-рано от Столична община знаят прогнозата за качеството на въздуха и с тази цел са въвели допълнителни мерки, част от които е т.нар. зелен билет, за да се ограничи движението на автомобилите, които замърсяват града.

България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошия въздух

България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошия въздух

България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошото качество на въздух, който дишаме. Това се казва в специален доклад на Европейската...

Фандъкова коментира и големите ремонти по столичните улици и булеварди, и тяхното изпълнение на прага на новата учебна година.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вече сме на финала по повечето обекти, движението по бул. "България" в отсечката между булевардите "Гешов" и "Гоце Делчев" вече е пуснато. Бул. "Васил Левски" ще бъде пуснат в навечерието на новата учебна година, също така бул. "Арсеналски" и ул. "Цар Симеон". Преди дни пуснахме движението по ул. "Каменоделска", до края на месеца работата по булевардите "Монте Видео" и "Пенчо Славейков" трябва да приключи.

Кметът увери, че около всички столични училища се извършва освежаване на пешеходните пътеки, подмяна на знаци, ремонт на улиците, както и малък ремонт, ако има появила се дупка на улиците около учебните сгради.

По проблема с велоалеите в София и недоволството от шофьорите, Фандъкова заяви, че е издала указание навсякъде, където има възможност, да се правят велоалеи. На теория всеки подкрепя идеята за повече велоалеи. В центъра на града обаче имаме тесни улици, сериозен трафик, трябва да се търси баланс. Най-добрите велоалеи са на платното, стига да има ограничения и обезопасяване, допълни кметът.

Велоалеята на ремонтирания бул. "Монтевидео" се превърна в паркинг

Велоалеята на ремонтирания бул. "Монтевидео" се превърна в паркинг

Новата велоалея на ремонтирания бул. "Монтевидео" в столичния квартал "Овча купел" се превърна в паркинг. За това сигнализираха наши зрители. Според т...

Фандъкова отговори на зрителски въпрос по повод изсечени дървета по време на ремонта на пл. "Славейков". Имахме нарушение на дървета и аз съм поискала най-високи санкции от фирмата изпълнител. За нарушение на дърво може да бъде въведена санкция от 50 000 лв. Нашата политика е всяка година в София да се засаждат 2000 нови дървета, обясни в заключение кметът.

Близо 1000 нови дървета в дворовете на училища и детски градини в София

Близо 1000 нови дървета в дворовете на училища и детски градини в София

Започна поетапната доставка на заявените от училища и детски градини дървета, храсти и цветя, във връзка с участието им в кампанията за повече зеленин...