НОВИНИ

Проектобюджетът на София за 2017 г. е 1 328 млн. лв

Бюджетът на София е не само разчет на приходи и разходи, а избор на финансова политика, зад която стоят много ясни приоритети и цели за развитието и промяната на града за постигане на визията, която сме поели като ангажимент към гражданите. Това е развитието на София като зелен и иновативен град. Това заяви днес в Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи приоритетите в бюджета на града за тази година.

bnt avatar logo
от БТА
11:52, 26.01.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Първа точка в дневния ред на днешната сесия на СОС е доклад относно съставяне и приемане на Сборен бюджет на Столична община за 2017 година.

Столичният кмет обяви, че с промените, направени в комисиите към СОС, проектобюджетът на София за тази година възлиза на 1 328 млн. лв, което е с над 60 млн. лв. повече от бюджета за 2016 г. Капиталовата програма също се увеличава с 35 млн. лв. и става 435 млн. лв. Налице е увеличение на финансирането по оперативните програми /275 млн. лв./, което е значителен ръст спрямо миналогодишните 195 млн. лв. Столичният кмет подчерта, че общината е успяла в началото на новия програмен период да защити средства, с които да увеличи над два пъти възможностите за инвестиции в града ни, което е поредният голям успех за София.

В прогнозата за приходите залагаме на запазване на нивата на местните данъци и основни такси. В същото време планираме увеличение на приходите от данъка за придобиване на имущество по възмезден начин с 3 млн. лв., каза кметът. Според нея данните от имотния пазар позволяват тази прогноза. Не си позволяваме нереалистично и изкуствено завишаване в оценката на очакваните приходи, защото това е отговорното поведение, посочи Фандъкова.

По думите й устойчивите приоритети за развитието на града от последните години се запазват. Продължава изграждането на метрото, реконструкцията на трамвайни трасета, на булеварди и улици, строителство на детски градини, модернизация на училища. За първи път имаме по сериозни средства благодарение на проектите по ОП "Региони в растеж" за благоустройството и реконструкцията на училищни дворове. За 2017 г. насочваме повече средства директно към хората, към местата където те живеят - средства за междублоковите пространства, кварталните улици, общинските болници, спорт, култура. Предвидено е увеличаване на финансирането за хората с увреждания, като се предлага увеличение в средствата за програмата "Асистент за независим живот", посочи столичният кмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус се вряза в ТИР на магистрала Тракия, няма пострадали
Автобус се вряза в ТИР на магистрала "Тракия", няма пострадали
Единодушно гласуваха бюджета на община Ценово за 2017
Единодушно гласуваха бюджета на община Ценово за 2017