НОВИНИ

Фандъкова ориса първото инвитро бебе, заченато с финансовата помощ на Общината

Първото бебе, заченато инвитро с финасовата подкрепа на Столичната община, днес беше орисано от кмета на София Йорданка Фандъкова. Процедурата, благодарение на която младо семейство се сдобива с второ дете след 6 години чакане, е извършена от д-р Йосиф Димитров. От Столичната община обясниха, че всяка година отделят по 70 000 лева от бюджета си, за да финансират двойки с репродутивни проблеми.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
16:02, 16.12.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Малкият Самуил проплаква за първи път на 24 октомври тази година в болница "Надежда" в София.

Емануела Флорошка - майка на Самуил
"Първите ми думи бяха "О, Господи, аз не вярвах, че това ще се случи още веднъж" и да изключително съм благодарна на всички ангели, които срещнах по пътя."

Майката на Самуил е една от жените, пострадали в злополучния асансьор в Майчин дом преди 6 години. След инцидента тя претърпява 6 операции, заради които отлага второто си раждане.

Емануела Флорошка - майка на Самуил
"Знаете, че когато се роди едно детенце, второто зачеване става по-лесно веднага след... в по-кратки срокове, ние се надявахме, че това ще ни се случи, но за съжаление множеството операции, които трябваше да претърпя, възпрепятстваха този процес."

Затова появата на Самул в тяхното семейство е равносилна на чудо. Той е заченат с донорска яйцеклетка. За съжаление, не са много жените, които се решават да дарят от яйцеклетките си, затова отпуснатите от Столичната община средства за тази година все още не са оползотворени от двойките с репродуктивни проблеми.

Йорданка Фандъкова - кмет на София
"Всъщност това е причината от тези 70 000 лева са изразходвани малко под 40 000. т.е. още има възможност в рамките на този бюджет."

В момента 39 двойки в София са одобрени за подпомагането. Програмата на Столичната община за репродуктивно здраве финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Българският народ отново ще бъде излъган
БСП: Българският народ отново ще бъде излъган
Символичен протест на жители на Хитрино
Символичен протест на жители на Хитрино