НОВИНИ

Фандъкова: Трябва да бъдат въведени стандарти за качеството на битовите горива

В цялата страна има превишаване на нормите за замърсяване на въздуха с фини прахови частици. През последното денонощие в София е измерено най-голямо замърсяване - в кварталите "Павлово" и "Хиподрума" превишаването е с около 7 пъти над нормата. Горивата, които се използват за отопление, са основната причина за мръсния въздух.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ
20:34, 03.02.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

През последните дни въздухът в кварталите "Павлово" и "Хиподрума"е силно замърсен, но през изминалата нощ показателите се увеличават в пъти, а фините прахови частици са 7 пъти повече от допустимото.

Йордан Дамянов: Навремето тук идваха хора на екскурзия. В нашата къща идваха хора да си отпочинат на екскурзия на чист въздух. Сега виждате какво става.

Според кмета на града Йорданка Фандъкова основната причина за мръсния въздух са горивата за отопление.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Обърнете внимание повечето случаи с превишаване са или през нощта, или в празнични дни, което говори ясно, че тук сериозният проблем е битовото горене.
Лидия Георгиева: Рано сутрин не е приятно. Определено е като след изгорели огън, дърва или не знам какво въглища.

Предложението на кмета Фандъкова е да бъдат направени нормативни промени и да бъдат въведени стандарти за качеството на горивата за отопление.

Другият основен проблем и според хората, и според общината са автомобилите.

Йордан Дамянов: Кварталът се пренесли с автомобили. Бул. "Цар Борис", бул. "Братя Бъкстон", Околовръстното - това е един триъгълник, който е изключително замърсен - най-вече от автомобилния поток.
;

За да бъде ограничено замърсяването от автомобилите, от общината предлагат колите без катализатор да бъдат спирани от движение.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз лично смятам, че е добре, че вече обществото е узряло за въвеждането на мерки, включително и непопулярни, защото това е в интерес на всички и в интерес на здравето.

И още една мярка - в дните, за които има прогнози за опасно мръсен въздух, градският транспорт да бъде безплатен.

Лорита Радева: Планирането ни е буквално в следващите месеци да работим за това. За да можем през следващия сезон, говоря за есенния сезон, вече да сме готови с такова предложение.

От Столичната община предвиждат и създаването на система, която да информира хората за прогнозни високи нива на фините прахови частици. Следващата седмица ще бъде представена подробната програма за подобряване качеството на въздуха в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овидиу Нахой: Румъния показва, че корупцията може да бъде спряна
Овидиу Нахой: Румъния показва, че корупцията може да бъде спряна
Автосервиз замърсява въздуха в Горна Баня
Автосервиз замърсява въздуха в "Горна Баня"