НОВИНИ

ФАРК са готови да коригират мирното споразумение

Лидерът на колумбийските бунтовници от ФАРК Тимолеон Хименес заяви, че е готов да коригира сключеното с правителството мирно споразумение, което изненадващо беше отхвърлено от колумбийците на вчерашния референдум, предаде Франс прес.

фарк готови коригират мирното споразумение
bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 03.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

"В момента анализираме спокойно резултатите, за да продължим, защото това не означава, че битката за мира е загубена", заяви Хименес пред радио "Уве добле" в кубинската столица Хавана, където близо четири години се водеха преговорите.

Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) ще подготвят инициативи, за да помогнат процесът да се придвижи напред, въпреки отрицателния вот на референдума, с който трябваше да бъде одобрено мирното споразумение. Те ще анализират какво трябва да се коригира в споразумението, подчерта Хименес, познат с бойното си име Тимошенко.

Той добави, че както ФАРК, така и правителството все още имат за цел да сложат край на продължилия 52 години конфликт, засегнал милиони - загинали, изчезнали или принудени да напуснат домовете си. Само около 50,21 на сто от колумбийците гласуваха против споразумението, при избирателна активност от около 38 на сто, припомня АФП.

След обявяването на резултатите от референдума генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че ще изпрати спешно специален пратеник в Хавана. Това ще е Жан Арно, ръководител на мисията на ООН в Колумбия, който ще продължи консултациите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев откри новата бакалавърска специалност във ВТУ
Президентът Росен Плевнелиев откри новата бакалавърска специалност във ВТУ
Ново предаване на програма Хоризонт на БНР
Ново предаване на програма "Хоризонт" на БНР