НОВИНИ

Фатах приветства решението на Хамас да прекрати разделението на палестинците

Движението Фатах на президента Махмуд Абас приветства обещанието на съперниците му от Хамас да приемат ключовите условия за прекратяване на политическото и териториално разделение на палестинците. Фатах обаче добави, че иска да види изпълнени обещанията, преди да направи следваща стъпка, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:26, 17.09.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света
фатах приветства решението хамас прекрати разделението палестинците

Нееднократните усилия за помирение се проваляха, след като през 2007 г. Хамас прогони лоялните към Абас сили от ивицата Газа, година след като спечели парламентарните избори. Това доведе до създаване на съперничещи правителства. Хамас контролира Газа, а Абас ръководи автономните анклави в окупирания от Израел Западен бряг.

По-рано днес Хамас обяви, че приема основни искания на Абас за прекратяване на разделението. Те включват произвеждане на общи избори в Газа и на Западния бряг, разпускане на административния комитет на Газа и допускане на воденото от Абас "правителство на националното единство" да поеме управлението в ивицата. То беше създадено през 2014 г., но досега не можеше да започне работа.

Изявлението на Хамас беше направено след водени през последните дни отделни преговори на делегациите на Хамас и Фатах със служители на египетското разузнаване, които се състояха в Кайро. "Административният комитет е разпуснат и правителството може да дойде в Газа, за да поеме задълженията си", заяви Хусам Бадран, представител на Хамас. Той подчерта, че движението е приело това условие на Фатах в знак на добрата си воля за помирение.

Махмуд Алула, вторият човек във Фатах, заяви пред радио "Гласът на Палестина", че "това са окуражаващи новини". Той обаче подчерта: "Искаме да видим какво ще се случи на място, преди да предприемем следващата стъпка".

Административният комитет беше създаден през март, припомня Франс прес. Той се състои от седем висши представители на Хамас, натоварени с ръководене на делата на Газа. Президентът Махмуд Абас го смята за паралелно правителство, което пречи на палестинското помирение.

След създаването на комитета Абас се опита да отслаби Хамас, включително като блокира през последните месеци доставките на електричество от Израел за Газа. Намиращият се на прага на пустинята анклав страда от постоянна липса на вода и електричество и според ООН може да стане негоден за живот до 2020 г., припомня АФП.

Хамас беше сериозно отслабен от блокадата на Израел и Египет, три войни с Израел и международната изолация. Икономиката на Газа е пред разпад, а жителите му имат електричество само по няколко часа на ден. Въпреки това няма гаранции, че споразумението ще бъде успешно, подчертава АП. В предишни случаи и двете страни са изразявали желание за помирение, но са отказвали да предадат властта в своите територии. Ключов проблем беше отказът на Хамас да постави силите за сигурност в Газа под контрола на воденото от Абас правителство на националното единство.

Отношенията между Египет и Хамас бяха напрегнати след 2013 г., когато беше свален бившият президент Мохамед Морси, член на движението "Мюсюлмански братя", от което произхожда и Хамас, припомня АФП. Преди няколко дни ръководителят на Хамас Исмаил Хания посети Египет за първи път след избирането си на поста през месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория и Дейвид Бекъм на ​Седмицата на модата в Ню Йорк (СНИМКИ)
Виктория и Дейвид Бекъм на ​Седмицата на модата в Ню Йорк (СНИМКИ)
Новата седмица започва със слънчево и топло време
Новата седмица започва със слънчево и топло време