НОВИНИ

ФБР и ЦРУ започнаха разследване на разкритията на "Уикилийкс"

ФБР и ЦРУ започнаха разследване на разкритията на "Уикилийкс" за хакерския арсенал на американското външно разузнаване. Докато властите все така отказват да коментират дали информацията е автентична, много експерти и потребители твърдят, че не са изненадани от ситуацията.

bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 09.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

ЦРУ обвини Уикилийкс за това, че с хилядите страници разкрития поставя под заплаха сигурността на американците. Разкритията имат за цел да нанесат вреди на възможностите на разузнаването да защитава страната от терористи и други врагове. Това посочва представител на шпионската централа, цитиран от Би Би Си, без да потвърди или отрече истинността на огласените факти за секретните програми и инструменти за електронен шпионаж. Президентът Доналд Тръмп е крайно обезпокоен от твърденията за изтекла секретна информация, каза говорител на Белия дом.

Шон Спайсър, говорител на Белия дом
Президентът е казвал и преди, че всеки, който разкрие секретна информация, ще бъде държан за отговорен пред закона. Тази игра с националната сигурност не се приема леко от нашата администрация.

Правозащитници изтъкват, че управлението е издирвало уязвимите места в електронните системи, вместо да се грижи за отстраняването им и това е поставило под заплаха цифровата сигурност на хората. Мнозина са наясно до какво води използването на електронни устройства.

"Много хора казват, че ако няма какво да криеш - няма проблем. Но въпросът е, че човек трябва да може да води личен разговор".

Много експерти вярват, че данните са истински и някои оправдават разузнавателното управление.

Джонатан Аронсон, професор по международни отношения
Правителството дава на ЦРУ милиарди долари годишно и част от работата им е да шпионират - не американците, а всички други.

Документите са автентични и разузнавателните служби са знаели за изтичането от края на миналата година, казват анонимни източници, цитирани от Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел констатира наличието на дълбоки разногласия с Турция
Ангела Меркел констатира наличието на "дълбоки разногласия" с Турция
Австралия е застрашена от недостиг на газ и електроенергия
Австралия е застрашена от недостиг на газ и електроенергия