НОВИНИ

ФБР може да получи лесен достъп до записани телефонни разговори на журналисти

Поверителни документи на американското ФБР показват, че агентите на контраразузнавателното ведомство може да имат облекчен достъп до записи на телефонните разговори на журналисти с разрешението на двама висшестоящи сътрудници, но без съдебна заповед, съобщава сайтът „Интерсептър”, създаден за публикации на разобличаващи материали.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:41, 01.07.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
фбр получи лесен достъп записани телефонни разговори журналисти

Става дума за т.нар. „писмени искания, свързани с националната сигурност”. По данни на „Интерсептър”, публикуваният на сайта текст е част от Ръководство за вътрешно разследване и операции, одобрено през 2013 година.

В общия случай, ако агентите искат да „идентифицират поверителен източник на СМИ”, им трябва разрешение от министерството на правосъдието. Ако обаче, става дума за журналист, заподозрян в шпионаж, в сътрудничество с медии, „свързани с чуждестранната разузнавателна служба” или друга „дейност на лице от чужда държава”, процедурата не изисква сезирането на други ведомства.

Министерството на правосъдието не се уведомява и ако става дума за разговорите на самия медиен източник, а не на журналиста, който е разговарял с него.

Твърди се, че агентите не са длъжни да информират журналиста за действията си.

ФБР не е коментирало публикацията на „Интерсептър”.

Представител на институцията посочил, че на сайта на ФБР визираните инструкции не са в пълен обем, защото част от тях съдържат класифицирана информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима ще отговарят за хулиганство след сбиването заради Вълците на Путин
Четирима ще отговарят за хулиганство след сбиването заради "Вълците на Путин"
Над 1 млн. българи търгуват онлайн
Над 1 млн. българи търгуват онлайн