НОВИНИ

Федерацията на потребителите ще обжалва поскъпването на природния газ

БСП и Федерацията на потребителите ще обжалват в съда решението на КЕВР за повишаване на цената на природния газ. След среща на ръководството на социалистите с браншови организации, Корнелия Нинова обяви, че споделя и притесненията на бизнеса за възможните последици - като съкращения, повишаване на безработицата и засилване на сивия сектор. БСП поемат ангажимент да внесат законодателни промени, с които да се подобрява прозрачността на бизнес средата.

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 06.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Юридически съветници на БСП, заедно с Федерацията на потребителите, ще подготвят и ще внесат в съда жалба срещу повишената с близо 30% цена на природния газ.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Такава възможност има и ще бъде обжалвано решението от Федерацията на потребителите другата седмица".

Още в първите дни на новото Народно събрание от БСП ще организират дискусия, в която да участват представители на КЕВР, производители и депутати. Целта - да се чуе какво налага поскъпването на газа. От левицата ще настояват и в 44-ия парламент да бъде създадена Комисия, която да следи работата на КЕВР.

Следващата седмица производителите ще предоставят на БСП разчети как поскъпването на газа ще се отрази върху цените на другите стоки. Оказва се, че в някои производства близо 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природния газ. След като получат конкретните данни, от БСП ще внесат в парламента предложения за компенсиране на доходите и пенсиите.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Механизмите за увеличаване на минимална заплата, на преизчисляване на пенсии - тези, които държавата има като лост, за да подпомогне увеличаването на доходите. Разбира се, ще направим това предложение аргументирано спрямо подаденото от бизнеса очаквано увеличение на цените, за да се получи тази компенсация".

Производителите са сигнализирали също, че в една търговска верига вече са повишили цената на хляба, без това да е поискано от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникални творби на ученик от благоевградска гимназия
Уникални творби на ученик от благоевградска гимназия
Медицински сестри от Благоевград искат увеличение на заплатите
Медицински сестри от Благоевград искат увеличение на заплатите