НОВИНИ

Федерика Могерини: Турция ще продължи да прилага споразумението с ЕС за мигранти

Турция откри нов фронт по границата със Сирия. Поне 20 танка преминаха границата при град Килис, като част от операцията "Щитът на Ефрат". Офанзива, насочена срещу джихадистите и сирийските кюрди. В същото време продължава неформалната срещата на външните министри от Евросъюза в Братислава. Там е и турският министър по европейските въпроси - Йомер Чилик. Новината от там е, че че Турция и Европейският съюз ще продължат да спазват подписаните по между им споразумения. Според Чилик между Анкара и Брюксел е постигнат много силен консенсус.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:33, 03.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Анкара ще продължи да прилага споразумението за мигрантите, подписано с Евросъюза през март, а двете страни ще работят и за либерализация на визовия режим за турските граждани. Това стана ясно след разговорите на първите европейски дипломати в Братислава.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност: Съгласихме се, че всички предишни споразумения, които имаме по между си, ще продължат да бъдат спазвани и прилагани. Работата по всички въпроси - било то визова либерализация, митнически съюз или управление на мигрантския поток, продължава.

На срещата присъстваха и държави, които водят преговори за членство в голямото европейско семейство, сред които и Турция. Форумът имаше за цел и да намали напрежението между Анкара и Брюксел, след неуспешния опит за преврат в Турция. По думите на турския министър по европейските въпроси Йомер Челик е постигнат "много силен консенсус".

Йомер Чилик, министър по европейските въпроси на Турция: Турция, въпреки че не е член на Европесйкия съюз, винаги е виждалата европейската сила и демокрация, и ние искаме да продължим да работим заедно в тези области. Турция спазва обещанията си, сега е ред на Евросъюза, особено по въпроса за визовата либерализация.

Той изрази убеждението си, че и двете страни ще се фокусират върху положителния дневен ред и ще задълбочат сътрудничеството по между си. Челик заяви, че още Турция ще спази уговорката си за мигрантския поток, но допълни, че с оглед на ситуацията по света е нереалистично да се очаква от Анкара да смекчи антитерористичния си закон. Това е едно от условията, които Брюксел постави, за да отмени визите за турските граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарен влак дерайлира край Храбърско
Товарен влак дерайлира край Храбърско
Модната къща Оскар де ла Рента с нови творчески директори
Модната къща "Оскар де ла Рента" с нови творчески директори