ЕС оставя открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес.

© БТА

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза днес, че въпреки изразените съмнения от някои министри на външните работи, съюзът е за продължаване на дълго проточилите се във времето преговори за присъединяване на Турция.

"От тях зависи дали ще изразят готовност да продължат да бъдат страна кандидат, дали ще запазят, или не интереса си да се присъединят към нашето семейство", заяви Могерини.

По темите за защитата на малцинствата и забраната на смъртното наказание тя каза, че "правилата на клуба са ясни".

"Ще се радваме да преговаряме с тях, но е нужна известна доза разяснение от тяхна страна, ако мога така да се изразя", заяви Могерини в края на днешната среща на министрите на външните работи от ЕС в Малта.

ЕС не работи по отваряне на нови преговорни глави по присъединяването на Турция, каза Могерини, цитирана от ТАСС. "Преговорният процес продължава, той не е преустановен. Но в момента не работим по отваряне на нови глави", заяви тя.

Австрия трябва да се откаже от "грешната си политика" по отношение на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу, който говори в кулоарите на срещата в Малта, заяви също, че е доловил "позитивна атмосфера" от водещи европейски депутати по отношение на преговорите за присъединяване на Турция. По думите му диалогът между двете страни ще продължи.