НОВИНИ

Федон Калотеракис: Трябват повече програми за зависимите подрастващи

Има проблеми с терапевтичните центрове за зависими в България, но ги има по целия свят, каза президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности Федон Калотеракис. Според него двата основни проблема са липсата на програми за зависими подрастващи и за зависими затворници.

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 20.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Трябва да се подобри работата с подрастващите, има само един център, който се занимава с това, не само във вашата страна, но и в Гърция има такъв проблем, отбеляза Калотеракис.

Все по-ниска става възрастта сред зависимите, не може да се лекуват от това подрастващи и големи. Трябват различни програми, добави той.

Той обясни, че главно се започва с канабис, като в Гърция например има случаи на зависимост на 12-14 години.

Калотеракис коментира и че нямаме никаква програма за зависими в затвора особено, а 70% от затворниците са пристрастени и трябва да се разработи и програма за тях.

Проблемът не е само в "зарибяването", обикновено се започва от кръга на приятелите, те пробват и аз ще пробвам, си казват подрастващите най-често, обясни президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности.

Той бе категоричен, че пристрастеността е поведение, не заболяване. Тя е някакъв изход, пристрастеността е най-голямото болкоуспокояващо за психически болки. Пристрастенността е симптом, не е първопричината, открои още Калотеракис.


;

Според него основното е превенцията и тя е в силната пропаганда на здравословен начин на живот, трябва децата да са добре образовани и тогава ще се намали пристрастеността сред тийнейджърите.

Калотеракис отбеляза, че семейството е много важен фактор при спасяване от пристрастяване особено на Балканите.

Голямата злоупотреба на субстанциите е след промишлената революция, хората се откъсват от естествената си среда и се отчуждаваме, не знаем как да се справим с новата ситуация и пристрастеността е начин да избягаш от тази реалност, коментира още президентът на Европейската федерация на терапевтичните общности.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на БЕХ: Обсъдили сме вариант за намаляване на глобата от 77 млн. евро
Шефът на БЕХ: Обсъдили сме вариант за намаляване на глобата от 77 млн. евро
Няма сериозни нарушения при проверките на хранителни продукти в Русе
Няма сериозни нарушения при проверките на хранителни продукти в Русе