Община Гърмен в следващите 4 години ще се управлява Феим Иса от ДПС, който спечели кметската надпревара на балотажа с 24 процента повече от досегашния кмет Минка Капитанова. В Гърмен имаше засилено полицейско присъствие и напрежение, а в нощта преди балотажа полицията задържа бившия кмет Ахмед Башев по сигнал за купуване на гласове. Той беше освободен преди края на изборния ден и дори отиде да гласува в родното си село Рибново.

Новият кмет Феим Иса отказа коментар, а загубилият Минка Капитанова определи резултата като желание на хората за промяна. Жителите на общината очакват от досегашния кмет на Рибново, който вече е кмет на общината по-добра инфраструктура в населените места и работа за хората. В общината се намират привлекателните за туристите Лещен, Ковачевица и Огняново.

В деня на балотажа почти всички в Гърмен говореха, че са се купували гласове, но в Общинската избирателна комисия не е постъпил нито един сигнал за подобно нарушение.

Ахмед Башев, който беше задържан по сигнал за купуване на гласове в деня за размисъл, а вчера освободен без обвинение, отрече да е участвал в схеми в полза на един от кандидатите.

Ахмед Башев: Не знам за кой ме обвиняват, на знам и защо ме обвиняват. Това, което някъде четох, че са намерили в колата ми 200 000 лева и списъци и такива неща, абсолютно не отговаря на истината. Имаше 2 000 лева мой си пари, имаше стари бюлетини от предишните избори, предишния тур.

Твърди, че купуване е имало, а тарифата за глас е вървяла от 50 до 150 лева.

Ахмед Башев: Пречех на някого да си купува гласове. Това е! В община Гърмен се раздаваха пари като салфетки в гръцка таверна. Така се разхвърляха.

Башев коментира, че присъствието на полицията и жандармерията в общината в деня на балотажа не е попречило на истинските търговци на гласове. Пред БНТ той заяви, че заради ареста ще търси правата си в съда и ще съди държавата. От прокуратурата коментираха, че разследването по случая продължава.

Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е освободен от следствения арест

Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е освободен от следствения арест

Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е бил задържан снощи по време на полицейска акция по подозрение за купуване на гласове. До задържането му се стига...

Още по темата Местни избори 2019