НОВИНИ

Фелдшерка изроди близначета в линейка в Стражица

Фелдшерка от Филиала на спешна медицинска помощ в Стражица е изродила две близначета в линейка на път за болницата в сряда вечерта. Родилката не е знаела, че има многоплодна бременност.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:53, 25.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Малко след като поела нощно дежурство в Центъра за спешна медицинска помощ в Стражица, фелдшерът Илияна Петрова била изпратена на адрес на родилка. След като потеглили към най-близката болница в Горна Оряховица обаче раждането започнало.

Илияна Петрова - фелдшер: Аз я сложих на носилката и раждането започна, бебето се появи изплака, клампирах пъпна връв, изрязах, почистих бебето. Подадох сигнал, че бебето се е родило.

Минути след това с удивление, фелдшерката установила, че жената има нови контракции.

Илияна Петрова - фелдшер: И аз я питам „Ти две ли имаш?“ и тя: „Не“. Обръщам се и се ражда и второто дете, но то като се роди, не изплака и от там започна стресовата ситуация. Трябваше да бъде реанимирано, аз сама в линейката с едно дете на ръце. За щастие, близките на родилката се движеха зад нас и дойде баба на децата и държа едното дете, докато аз реанимирам другото.
;

Двете близначки тежат 1,940 и 2,100 кг. и са настанени в неонатологията на Великотърновската болница.

д-р Кина Николова - началник на Неонатологията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов", Велико Търново: Настанени са в кувьози при топлинен комфорт и подаване на кислород. Засега са в стабилно състояние.

Само от началото на тази година това е четвъртият случай, в който фелдшерът Илияна Петрова изражда жена в екстремна обстановка. .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции срещу това Валери Симеонов да оглави Съветa за хора с увреждания
Остри реакции срещу това Валери Симеонов да оглави Съветa за хора с увреждания
Сблъсъци между полиция и мигранти на границата на Босна и Херцеговина и Хърватия
Сблъсъци между полиция и мигранти на границата на Босна и Херцеговина и Хърватия