НОВИНИ

Феминистки се обединиха срещу липсата на паметник на жена в София

В София няма нито един паметник, посветен на жена - историческа личност. Този факт провокира група обществени личности да организират артистична акция, с която да съберат средства за създаването на първия паметник на българка, допринесла за развитието на обществото.

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:03, 22.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Рано тази сутрин група млади жени поставиха седем скулптури с женски образ в ярки цветове на централни места в столицата. Скулптурите са автопортрети на Ирина Томова.

Ирина Томова, автор на скулптурите: Реших да застана с лицето си зад тази инициатива и да покажа себе си като част от жените в София, в България.

Артистичната акция има за цел да привлече общественото внимание към факта, че в София няма паметници на жени, а общо в цялата страна, те са много малко.

Светла Баева, организатор, БХК: Това по някакъв начин затвърждава мнението, че няма значими постижения на жените, които са допринесли за развитието на обществото. Много искаме да оборим тези стереотипи по този начин.
;

Организаторите на кампанията се надяват първият такъв паметник в София да стане факт още догодина.

Светла Баева, организатор, БХК: В момента сме направили анкета на сайта womensmonth.org. Иначе, през април планираме да направим една финална изложба с всичките паметници, да ги продадем на търг и се надяваме да съберем част от парите. Също, призоваваме и Столична община да се включи в тази позитивна акция.

Засега седемте цветни скулптури могат да се видят в Националната библиотека, Софийския университет, Българската национална телевизия и други обществени сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен влак дерайлира в Швейцария, има пострадали
Международен влак дерайлира в Швейцария, има пострадали
Технолог загина във фирма за електрокари
Технолог загина във фирма за електрокари