Десетки фенове с романтични триколки си дадоха среща в Италия. Поводът беше годишнина от създаването им.

Стотици цветни триколки изпълниха района на Тоскана, за да отбележат 70-та годишнина на един от моделите на италианския производител на скутери "Пиаджо".

Еудженио Леоне, почитател: За мен Апе означава отново да се върна към детството. Като дете живеех в околността и това беше превозното средство на всички - работници, дърводелци, занаятчии, фермери... Този транспорт движеше малката икономика на селото.

Моделът отпред прилича на скутер, но задната му част е с две гуми. Ентусиасти от цяла Европа се стекоха в Понтедера, за да участват в празненствата в чест на тези специални триколки. А някои и да се похвалят:

Щефан Хирш, почитател от Швейцария: Това е моят прекрасен кемпер. Създадох го преди десет години. С него пътувах из Европа по време на ваканциите. Срещите ми с хората винаги са били много приятни, защото идват и питат: "Какво е това? О, никога не съм виждал такова нещо!

Създадено през 1948 г., това превозно средство има за цел да осигури на италианците евтин транспорт в следвоенните години. Постепенно се превръща в един от символите на италианския начин на живот. И до днес се използва основно от фермери и собственици на щандове на пазарите. Нов модел струва около 5000 евро, но втора ръка може да се намери и за 1000.

Мощността на двигателя варира от 10 до 175 конски сили, но шумът му е този, който отличава това превозно средство от останалите. С една дума - ако искате да направите впечатление в града, качете се на ретро триколка.