НОВИНИ

Спряха фериботната линия Свищов - Зимнич заради ниското ниво на Дунав

Заради ниското ниво на река Дунав фериботът Свищов - Зимнич не извършва курсове. Автомобилите се пренасочват към мостовете при Русе и Видин. Очаква се фериботът да поднови работа , след като се стабилизират речните нива.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова - Русе
07:07, 08.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Навигацията е спряна от румънска страна. Въпреки непрекъснатото почистване на снега и леда, качването на платформата, особено за тежкотоварните автомобили, е опасно заради самия наклон. Собствениците на фериботната линия отказват да поемат риска и затова са решили временно да прекратят курсовете, още повече че през януари желаещите да пътуват по линията Свищов - Зимнич са по-малко.

Делян Дончев - предприятие "Пристанищна инфраструктура": „Сега е затишие след празниците. За два дена никой не е минавал."

Връзката през реката е на важен кръстопът и често поема трафика при екстремни ситуации на Дунав мост. Ако в момента обаче се появи проблем с преминаването на границата при Русе, камионите няма да имат друг алтернативен маршрут, освен мостът при Видин.

Делян Дончев - предприятие "Пристанищна инфраструктура": „ТИР-овете се увеличават, когато има ремонт на Дунав мост, тук си е центъра, нали всеки гледа по-кратък маршрут с цел пестене на горива."

Пътуването с ферибота между Свищов и Зимнич отнема 15 минути, а разстоянието между България и Румъния се скъсява с 4 часа, защото се избягва натовареният трафик на околовръстния път на Букурещ. При нормални условия плаващата платформа извършва 10 курса на ден. Работата на ферибота ще се поднови, когато нивото на реката се повиши поне с 50 сантиметра, уточни управителят от българска страна Никола Попов. Докато не работи - на плавателния съд и бреговите съоръжения ще бъде направен ремонт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изкупната кампания на тютюна
Започна изкупната кампания на тютюна
​Верижна катастрофа тази нощ в София
​Верижна катастрофа тази нощ в София