НОВИНИ

Фермери ще получат помощи заради загубите от нодуларен дерматит

Започна изплащането на парите по минималната помощ de minimis , отпуснати за фермерите с унищожени животни заради заболяването нодуларен дерматит. Сумата варира между 350 и 900 лева на глава добитък. Стопаните обаче са категорични, че парите няма да стигнат, за да изградя фермите си от нулата. В Пловдивска област по този начин допълнителни средства ще получат четири стопанства. Едно от тях се намира в първомайското село Добри дол.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
18:03, 16.06.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

От 100 животни във фермата на Димитър Иванов след нодуларния дерматит, в момента няма нито едно.

Димитър Иванов - животновъд: Тука бяха юниците, тука бяха бременните юници, тука бяха подрастващите, а вътре бяха сукалчетата и сега виждате какво е останало.

На месец фермерите търпят загуба от 20 000 лева от продажбата на мляко. Наложило се и да бъдат освободени и голяма част от работниците. Все още стопанството е в период на карантина и нямат право да купуват нови животни. Затова надеждите им са не в помощта de minimis, а в 100 процентова субсидия от страна на държавата.

Димитър Иванов - животновъд: Тези пари се дават за отглеждане на животните, за изхранване, аз в момента нямам животни, защо ще трябва да вземам пари.

Хората са притеснени, че заради унищожените животни, няма да могат да реализират и проект за обновяване на стопанството, за който са кандидатствали по мярка 4,1 преди седем месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПЕС започна кампания за повече възможности за младежите
ПЕС започна кампания за повече възможности за младежите
Младежки медиен фестивал „Арлекин“
Младежки медиен фестивал „Арлекин“