НОВИНИ

Фермери, които отглеждат патици, излязоха на протест пред Агенцията по храните

Близо един милион птици са унищожени у нас от началото на годината заради птичия грип. На фермерите от птицевъдния бранш е изплатена компенсация от над 4 млн. лв. Въпреки това, заразата продължава да се разпространява и в момента има 22 огнища - призна директорът на Агенцията по храните. Фермери, които отглеждат патици, днес протестираха пред Агенцията защото според тях мерките за превенция са неадекватни и липсва организация.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:31, 05.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Протестиращи фермери от страната, които отглеждат патици, обвиниха Агенцията в излишна строгост, в същото време в липсата на ясни правила и поискаха оставката на ръководството ѝ.

Стефан Главчовски - ветеринарен лекар във ферма за патици: Пробите, които вземат не са така, както трябва. Не се вземат в присъствието на фермера.
Владислав Спасов - собственик на ферма за патици: В момента има 35 хиляди малки патета, които умират. Нито се евтанизират хуманно, нито се разселват в чисти от зараза ферми.

Фермерите били с вързани ръце и не можели да направят нищо за новоизлюпените патета, тъй като вече дни наред нямали заповед нито за унищожаване им, нито за разселването им.

;

От Агенцията поясниха, че според европейските изисквания при зараза се унищожава всичко във фермата. Но директорът на Агенцията Дамян Илиев призна, че има проблеми.

Дамян Илиев - изпълнителен директор на БАБХ: Мерките, които се вземат у нас за ограничаване на заболяването, са лоши. Имаме критики по отношение на вземане на проби, истинност на проби, всичките тези неща са свързани и важат и за двете страни.

Според Илиев, за да има резултат срещу птичия грип мерките за сигурност във фермите трябва да се прилагат ефективно от всички. А на практика заповедите, които се издават не се спазват на 100 процента.

Подготвя се предложение за криминализиране на нелегалното отглеждане на кокошки и патици у нас, тъй като фермите в сивия сектор са най-вероятен източник на зараза. Утре срещите на бранша с Агенцията продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Търговище след катастрофа с пиян служител на съдебната охрана
Протест в Търговище след катастрофа с пиян служител на съдебната охрана
Сигнал за теч на газ от влакова композиция вдигна на крак пожарната в Търговище
Сигнал за теч на газ от влакова композиция вдигна на крак пожарната в Търговище