В Раковски се проведе първото изложение "Фермер Експо". На място се събраха производители и фермери от цялата страна, за да обсъдят нова стратегия за развитие на говедовъдството и как да успеят да осигурят конкуретна продукция за износ на агнешко на пазари извън Европейския съюз.

Раковски

Фермерите вече започват да използват високопродуктивни породи, за да могат да се преборят с конкуренцията. Малките ферми у нас все още не са достатъчно рентабилни заради липсата на работна ръка и земя, на която да произвеждат фураж. Основен проблем за тези, които отглеждат животни за добив на мляко и месо, е липсата на пасища и високите цени на рентата за декар.

Дончо Владимиров фермер от село Съединение, Tърговищко:
"Искам да им кажа, че трябва да обърнат внимание на обаче държавните и общинските земи да се дадат на животновъдите. Голяма част от животновъдите ликвидираха кравефермите си млади хора, благодарение на това че не могат да си произвеждат фуража."

Друг проблем за фермерите е жестоката конкуренция от съседните на България държави. Цените на агнешкото в Румъния са поне с 1 лев по-ниски от тези в България и купувачите правят по-големи заявки в северната ни съседка.

Назми Маджар овцевъд от Белоградец, Варненско:
"В България фермите отглеждат по-малко животни, примерно 100-150 животни. В Румъния едно стадо е от 600 до 800 и на тях ги устройва да дават агнешкото на 3,50-4 лева в България ние търсим между 4,50 и 5 лева."

На изложението българска фирма предлага цялостно решение за оптимизиране на разходите на фермерите. Чрез него стопаните ще могат да следят цялостната си дейност и да намалят средствата, които влагат в производството.

Петър Чернаев:
"Първо можем да идентифицираме животните, второ можем да водим цялото му родословие, цялото им досие и накрая можем да си сметнем колко струва нашата продукция и да спечелим пари, като си спестим много грешки."

Производителите признават, че в момента изкупната цена на кравето мляко е добра, но според тях е възможно държавата да се намеси по-широко на пазара, за да няма недостиг на мляко и да се налага внос от чужбина.

Дончо Владимиров:
"Ето давам Ви пример за Австрия. Там млякото се изкупува на 1 евро, държавата дотира, макар че в магазина е едно евро, държавата спонсорира производството на мляко и Австрия никога няма да има криза за мляко, докато ние ще дойде ден да го търсим с рецепти."

Според фермерите подобни изложения като това в Раковски помагат за обмяна на информация, но проблемите при производството могат да се решат само при постоянен диалог с държавата.