НОВИНИ

Птицевъди готови на протест заради санитарни изисквания

Фермери, отглеждащи патици и гъски, са готови да излязат на протест, ако не бъдат отменени някои от текстовете в наредба на Агенцията по безопасност на храните, приета на 16 юли. Те настояват да отпадне изискването, всяко превозно средство, превозващо птици, след разтоварването им да се дезинфекцира от лицензирана фирма.

bnt avatar logo
от Таня Матева
06:25, 25.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В чирпанското село Оризово се намира една от големите птицевъдни ферми у нас. Тук всяко транспортно средство на влизане и излизане от обекта минава през задължителна дезинфекция.

Велко Аянски-организатор, производство: Имаме договор с такава фирма, която прави дезинфекция, но смятам, че ние също сме достатъчно подготвени, за да извършим всички тези мерки.

Фермерите смятат, че наемането на лицензирана фирма за дезинфекция на транспортните средства, с които се превозват птици от една страна ще оскъпи разходите по отглеждане на пернатите,от друга – няма да гарантира сигурността на обектите.

Иван Йовчев-председател на Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици: Не съм съгласен, че фирмата ще направи по-добра дезинфекция,не знам тя къде е била вчера, за да ми идва на обекта и да дезинфекцира, да заповяда и да дезинфекцира, когато фермата е с доказано огнище, т.е при доказана инфлуенца.

Наредбата предвижда в случай на инфлуенца, в обектите пробно да бъдат настанени бройлери, а не водоплаващи, което според фермерите също е неприемливо.

Иван Йовчев-председател на професионалната организация на производителите на водоплаващи птици: Съгласни сме, че трябва да има пробни птици, за да се докаже ,че няма инфлуенца, но нека те да бъдат водоплаващи, а не бройлери. Тези бройлери не им познаваме технологията.

Според фермерите, отглеждащи водоплаващи птици, тази наредба цели да раздели бранша.

Иван Йовчев-председател на Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици: Опитва се някой да вмени, че България не е птичи грип, а патешки грип.

Фермерите са изпратили декларация до министъра на земеделието, че не са съгласни със спорните точки в наредбата. Ако не получат отговор до края на седмицата, ще излязат на протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК награди две български фирми за стартиращ бизнес по опазване на околната среда
ЕК награди две български фирми за стартиращ бизнес по опазване на околната среда
Болницата във Варна в помощ на туристи, които са на диализа
Болницата във Варна в помощ на туристи, които са на диализа