НОВИНИ

Фермери поискаха оставки заради заразата по животните

Фермери протестираха днес край международния път Е-80 до Клокотница. Протестиращите поискаха оставките на шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и на земеделския министър Десислава Танева.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
17:44, 20.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Фермерите обвиниха Агенцията по безопасност на храните, че не са били взети мерки навреме.

Иглика Илиева, фермер с.Воден: Да ни бяха уведомили да започнем дезинсекция много редовно и много обилно, но никой не ни посъветва затова, ние не знаехме.

До момента заради заболяването в Димитровградско са умъртвени над 250 животни. Болестта пламна в 6 села, а един от първите потърпевши е Иван Огнянов от село Черногорово. За да създаде фермата си, теглил кредит от 60 000 лева.

Иван Огнянов, фермер с.Черногорово: Тези животни ги имам като деца. Те не ми убиват кравите, те ми убиват децата. И колкото и пари да ми дадат, каквото и да ми дадат, повече стока да ми възстановят.

Заразата се разраства и утре предстои ветеринарите да умъртвят близо 60 животни в село Брод. Хората се заканиха, че няма да ги пуснат.

Две жени се заканиха, че няма да пуснат утре ветеринарите в село Брод.

- 25 години сме така! Никой няма да влезе в Брод!

Живка Тенева, фермер с.Брод: За едно животно ще ми убият 50.

На среща в областната администрация от Агенцията по храните заявиха, че са взели превантивни мерки срещу заболяването.

Георги Станков, директор на ОДБХ - Хасково: Забранено е предвижването на едрите преживни животни, пазарите са забранени, в момента правим дезинфекция в заразените огнища. В момента заповедта, която изпълняваме на изпълнителния директор е избиване на всички болни и контактни животни. Има вариант тепърва в най-кратки срокове да се получи ваксина и да започнем ваксинация на животните.

Нодуларният дерматит се разпространява по едрите тревопасни животи. Причинява се от насекоми, но не е опасен за хората. Първите признаци са появата на образования по кожата на животното и температура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни жилищни ремонти в Русе
Опасни жилищни ремонти в Русе
Първо заседание на съвета НАТО - Русия от началото на украинската криза
Първо заседание на съвета НАТО - Русия от началото на украинската криза