Чуждестранните студенти в Русенския университет днес показаха своите традиции и етнокултура в традиционния фестивал в „Канев център“. Темата тази година беше „Този, който не пътува, не знае стойността на хората“.

Русе

Усман Гани идва в България от родната си Индия преди 2 години. За това кратко време успява да научи български език, а в момента е втори курс в специалността „Компютърни науки“ на Русенския университет. Откакто е тук, не се е прибирал в родината си. Казва, че се чувства щастлив и ако има възможност, ще остане да работи в Русе.

Усман Гани – II курс, „Компютърни науки“
„Аз първоначално исках да уча някъде извън Индия и търсих в сайтове – имах позната в Русе и тя ми даде идея за Русенския университет. Много съм доволен – всички преподаватели са много добри.“

В Русенския университет учат около 300 чуждестранни студенти от 21 държави. Най-много са младите хора от Украйна, Молдова и Турция, а най-предпочитаната специалност през последните години е „Кинезитерапия“. Но голяма част от тях не остават у нас, след като завършат.

проф. Красимир Мартев – директор на Дирекция „Чуждестранни студенти“
„По-малка част остават да се реализират тук. Това обикновено са от Украйна и Молдова студентите, една значителна част се прибира в своите държави.“

И както всяка година по същото време, чуждестранните студенти поемат на път из България, за да я опознаят – съвсем скоро те ще посетят Мадарския конник.