НОВИНИ

Фестивал на екологичната храна в Садово

За втора поредна година посетителите опитаха плодово-зеленчуков чипс, смокиново кафе, десерти от сушено плодове и сурови ядки, а идеята е да има все повече чисти и натурални продукти без изкуствени добавки.

bnt avatar logo
от Александър Алексиев
08:51, 26.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Младите хора са най-силно отворени към новостите и това е причината тази година на изложението в Садово средната възраст на изложителите да е 25-30 години. Интересът към здравословното хранене завладява все повече хора, които развиват свой собствен бизнес около идеята за чиста, био храна. Току-що завършили студенти от София предлагат своята иновация за хрупкав плодово-зеленчуков чипс.

Александра Нисимова - производител на био храни: Първоначално това тръгна малко на шега като един студентски проект, но след това видяхме, че пазара в България е отворен за такъв тип иновации има много място за такива продукти, хората осъзнават важността на здравословното хранене, на по-екологичното мислене, чипсът е много хрупкав.

Младите биотехнолози използват остатъчния продукт от направата на плодово-зеленчукови сокове на други производители. След преработката полученият чипс съдържа половината от витамините на плодовете и 90 процента фибри.

Друго младо семейство от садовското село Болярци вече изнася своите енергийни блокчета в Южна Корея, Босна и Херцеговина и съседна Румъния. Налагат се, защото се стараят здравословната храна да не е само полезна, но и вкусна.

Десислава Терзиева - производител на био храни: Суровините са ни сушени плодове и ядки, натурални, без ГМО, без глутен и консерванти.

Изложителите в Садово очакват държавата да им помогне като подпомогне достъпа на подобни български иновативни продукти до училищните закусвални. И освен прясно мляко и свежи плодове децата да получават енергия от здравословни десерти и полезен чипс с цвекло и моркови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ранен пеликан е любимец в албански парк
Ранен пеликан е любимец в албански парк
Млади предприемачи обменят идеи във Варна
Млади предприемачи обменят идеи във Варна