НОВИНИ

Фестивал на фенерите в Русенския университет

Фестивал на фенерите събра български и чуждестранни студенти в Русенския университет. Традиционното отбелязване на един от най-пищните китайски празници е и символ на любовта и новото начало. Чрез него студенти и преподаватели събират две култури на едно място.

bnt avatar logo
от Ирина Илиева
07:18, 20.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Ярки цветове и китайски йероглифи посрещнаха студенти и преподаватели в Русенския университет - причината е Фестивалът на китайските фенери или азиатският Свети Валентин. Традиционният празник е първият след настъпването на Лунната нова година. Той беше отбелязан чрез разиграване на популярната игра "Загадката на фенера", чиято цел е чрез мъдрост да събере младите двойки.

Д-р Христина Соколова, преподавател в катедра "Европеистика" към Русенския университет: Фестивалът на фенерите има специална традиция за събиране на двойки заедно. Това е бил подходящия момент младите хора да се намерят един друг и да се съберат, като традицията включва традиционната игра на гатанки. Като се опъват въженца с различни гатанки, които трябва да се отгатнат и чрез общуването се предоставя възможност на младите да се съберат.

Фенерът е един от основните символи на Китай, а фестивалът в негова чест датира от десети век, от династията Сонг.

Интересът към азиатската култура беше голям, както сред българските, така и сред чуждестранните студенти. Те имаха възможност да напишат имената си с йероглифи върху разделители за книги.

Проф. Юлияна Попова, зам. ректор по Интернационализацията и комуникационна политика: Програма "Еразъм" се отвори към целия свят през 2015 г. и стана възможно да имаме студенти и извън университети от Европейския съюз, какъвто е и случая със студентите от Китай. С Шанхайския политехнически университет се подписа договор за двойна диплома, която програма ще влезе от следващата учебна година и ще предостави възможност на студентите да получат две дипломи.

В Русенския университет студентите от Китай изучават педагогика и компютърни технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масов протест на фармацевтите - ще останат ли пациентите без лекарства
Масов протест на фармацевтите - ще останат ли пациентите без лекарства
Пловдивският панаир е домакин на международното изложение АГРА
Пловдивският панаир е домакин на международното изложение "АГРА"