Фестивал на лютеницата в софийското село Пожарево обедини много хора в името на благородна кауза. Десетки се включиха в правенето на домашна лютеница, за да съберат пари, с които да възстановят параклиса към манастир „Свети Илия“, разрушен по време на турското робство. Повече за каузата вижте в рубриката ни "Търси доброто".

Пожарево, Божурище

От ранни зори в центъра на софийското село Пожарево кипеше усилен труд. Не само местни, но и много други любители на традиционните български вкусове, запретнаха ръкави и се включиха в масово правене на лютеница.

Горица Кръстанова - кмет на село Пожарево:
"Лютеницата е нещо, което е типично и традиционно, и започва да се забравя. Както знаете, все по-малко са хората, които си приготвят зимнина. Всички хора работят в офиси и с компютри и решихме, че това би било интересно на хората и е хубаво да се запази тази способност човек да може да прави нещо с ръцете си."

А според местните хора тук тайната на хубавата лютеница се крие в това да се прави с много любов и с хубави домашни продукти.

Зад приготвянето на лютеницата като социална терапия, обаче стои една много специална за местните хора кауза.

Горица Кръстанова - кмет на село Пожарево:
“Каузата ни е за възстановяване на параклис към манастир "Свети Илия", който се намира на мястото, където е било старото село Пожарево, което е било опожарено по време на турското робство. Възстановяването е започнало, така че тези средства, които успеем да съберем, ще отидат за покрива.”

А легендите разказват, че макар и почти разрушено, мястото, на което се е издигал параклиса има изцелителна сила. Затова местните хора вярват, че параклисът трябва да бъде възстановен и съхранен за бъдещите поколения.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто