НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ - Алисия Синтес откривателката на гравитационните вълни

Един от учените, които засякоха гравитационните вълни на вселената, познати до преди година само от теориите на Айнщайн, е гост на Софийския фестивал на науката, по покана на институт "Сервантес"-СофияВ екслузивно интервю за "По света и у нас" проф. Алисия Синтес отбеляза, че до сега сме били глухи за вселената и гравитационните вълни ни отварят нов прозорец към вселената . Тя предвижда революция в представите ни за необятния космос.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:48, 12.05.2017
Чете се за: 01:34 мин.
Още
Проф. Алисия Синтес - изследовател и съпредседател на работна група в LIGO: "Ако Айнщайн можеше да ни види, щеше да е щастлив, че човечеството вече е способно да регистрира гравитационни вълни. Също така ще е доволен да види, че вече никой не се съмнява в съществуването на черни дупки. Още повече, че ние сме способни дори да уловим момент от тяхното сливане."

Това е началото на гравитационната астрономия, която ще ни отвори нов прозорец към вселената - казва проф. Синтес. Убедена е, че предстоят нови открития и процеси, някои от които дори не можем да си представим.

Проф. Алисия Синтес: "Вижте, в традиционната астрономия използваме светлина, електромагнитно лъчение за наблюдение. И всеки път когато отворим нов диапазон от електромагнитния спектър правим големи открития. Като например пулсарите. А сега имаме не само нов диапазон, имаме нов спектър вълни, с коренно различни свойства. С този инструмент, с гравитационните вълни ще направим толкова открития, които със сигурност ще доведат до революция въобще в нашата концепция за вселената."

Всичко това става възможно с развитието на две технологии в последните десетилетия. Изобретена е резонансната стая, открита е и лазерната интерференция - или метод да се измерват малки разстояния с голяма точност, като хилядна част от размера на протона. А после хиляди учени, впрегнати в мащабен инженерен проект - или проектирането и строежа на километрични лазерни интерферометрични, способни да отчетат промяна от хилядна част от размера на протона. Толкова, колкото е изменението на пространство-време, предизвикано от гравитационната вълна.

- Успяхте вече на два пъти да регистрирате гравитационни вълни от сливането на черни дупки. Някакви изненади?
Проф. Алисия Синтес: "Ами то дори и първите бяха изненада. Регистрирахме ги през септември 2015, когато интерферометрите бяха току що сглобени и все работехме по настройката на тяхната чувствителност. И второ - въобще не очаквахме, че има толкова големи черни дупки. С рентгеновите телескопи до сега бяхме наблюдавали само дупки с маса, колкото 20 наши слънца. А тези са колкото 30, съответно 60 като се слеят. Така че ние открихме нов клас черни дупки."

А, и сега сме уловили нещо, което е станало преди 1 300 милиона години. Невъобразимо далеч. Но тепърва ще свикваме. Гравитационните вълни ще ни дадат необятния космос. А къде - все още не може да се каже - Освен двата телескопа на Лайго в Ливинстон и Хамфорд, трябва да се включи поне още един - този в Италия или в Япония. Но за да се прослушат повече гравитационните вълни, дори тези от първата секунда на големия взрив трябва нещо повече.

Проф. Алисия Синтес: "Тук има има океани, и много страничен сеизмичен шум. Той ни пречи да чуем източниците на ниски честоти като супермасивни черни дупки, или сливането на галактики и затова ни трябва ни детектор в космоса."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен ли е цветният дъжд, който преваля тази сутрин в София?
Опасен ли е цветният дъжд, който преваля тази сутрин в София?
В събота е големият финал на Евровизия 2017. Как да подкрепите Кристиан?
В събота е големият финал на Евровизия 2017. Как да подкрепите Кристиан?