НОВИНИ

Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

В Стара Загора се провежда единственият у нас Фестивал на оперното и балетното изкуство. В рамките на няколко дни меломаните могат да чуят и видят едни от най-ярките оперни и балетни изпълнители у нас. Тази вечер публиката се наслади на изключително рядко поставяната опера "Джоконда".

bnt avatar logo
от БНТ
22:56, 06.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

"Джоконда" от Амилкаре Понкиели е спектакъл на Варненската опера и се нарежда сред най-ярките оперни образци, които рядко могат да се срещнат в репертоарния афиш на оперните театри. Действието се развива във Венеция през 17-и век,а музикалната драматургия включва ярки масови сцени и конфликти, наситени със страсти и контрасти.

В ролята на Джоконда зрителите имаха възможността да аплодират примадоната на Софийската опера Габриела Георгиева.

Габриела Георгиева: За първи път на Старозагорска сцена и с една от любимите ми партии - Джоконда, нещо много трудно, много вълнуващо, много интересно. Радвам се, че съм тук точно с това заглавие.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е Създаден през 1967 г. като Декемврийски музикални вечери. Има няколко прекъсвания. Тазгодишната програма е своеобразна равносметка в богатото жанровото разнообразие, белязало проявата през годините.

Огнян Драганов, директор Държавна опера Стара Загора: Предстои ни една интересна постановка с която ще открием следващия фестивал през 2019 г. на 22 ноември с постановката на Вера Немирова "Африканката" от Джакомо Найбер. Ще открием 50-то юбилейно издание на фестивала за опера и балет в Стара Загора. Една продукция, която декорите и костюмите получихме от Берлинската държавна Щатсопер.

Финалът на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще постави Софийската опера и балет с "Лешникотрошачката" от Чайковски на 8 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът решава днес за постоянния арест на Баневи
Спецсъдът решава днес за постоянния арест на Баневи
Спецакция на МВР за Студентския празник
Спецакция на МВР за Студентския празник