На добра реколта от грозде се надяват тази година винопроизводители от цялата страна, които участват във фестивала „Вино и храна“ във Варна. 50 изби се представят на петото издание на изложението, което беше открито днес. Събитието е организирано oт Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна.

Варна

Сирена с трюфел, изпечен на място домашен хляб, парфе от шоколад с теменужки и още много кулинарни изкушения са подготвили организаторите за любителите на хубавите храни и напитки. Традиционно фестивалът поставя акцент върху виното. Тази година посетителите ще могат да дегустират над 350 вина и селекции.

Здравко Дянков – представител на винарска изба от Варненския регион
„Българинът харесва хубаво вино и евтино вино, но това е оксиморон – няма как да бъде хубаво и евтино.“

Въпреки, че е твърде рано за прогнози относно реколтата от грозде, производителите изразиха надежда, че времето ще бъде благосклонно към насажденията.

Иван Димитров – представител на винарска изба от Мелнишкия регион
„Имаме добри очаквания, 2015-а беше много добра, 2016-а беше много добра. Мисля, че и тази ще бъде сполучлива. Ако не навсякъде, то в повечето региони ще бъде сполучлива.“

Комбинацията между хубаво вино и здравословно хранене също ще бъде акцент в програмата на фестивала.

Стефка Свещарова – организатор на фестивала
„Освен това имаме акцент и стрийтфууд зона, което е здравословен бъргър с крафт бира. Гостите и гражданите на Варна ще имат прекрасни забавления на тема „Гурме, вино и хедонизъм – щастие“.

Фестивалът „Вино и храна“ продължава до неделя.